Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Az erdőként nyilvántartott területek jogi jellegének felülvizsgálati időszakának változása

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény 2023. május 15-én kihirdetett új végrehajtási rendelete alapján az erdők ingatlan-nyilvántartási és erdészeti hatósági nyilvántartása, valamint a terület természetbeni állapota közötti összhang tovább növelhető azáltal, hogy a címben foglalt jogi jelleg alkalmazási köre csökken, és a kivezetések keretében a tulajdonos is kezdeményezheti a feljegyzés megalapozottságának felülvizsgálatát.

Az új szabályozás 2024. október 1-től lépett volna hatályba a korábbi végrehajtási szabályozás helyett, de egy minap megjelent módosítás értelmében ez az időpont 2025. január 15-re tolódik. A változással egyidejűleg módosításra került a jelzett felülvizsgálat tulajdonosi kezdeményezésére meghatározott határidő is, 2024. szeptember 15-ről 2025. június 30-ra.

Forrás: pixabay.com

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvény végrehajtásáról szóló 179/2023. (V.15.) Korm. rendelet (továbbiakban: új Inyvhr.) 172. §-a átmeneti rendelkezéseket tartalmaz az „Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület” jogi jelleg felülvizsgálatára és részleges kivezetésére vonatkozóan.

Mind a régi, mind pedig az új végrehajtási szabályozás szerint egy adott ingatlanra számos jogcímen jegyezhető fel jogi jelleg, ezek egyike „az Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület”. Ezt a jogi jelleg bejegyzést azonban a két jogszabály eltérően szabályozza. Míg a régi Inyvhr. nem határozta meg, hogy mely ingatlanokra lehet bejegyezni (gyakorlatilag csak arról rendelkezik, hogy az erdő művelési ágú területre nem jegyezhető be), addig az új Inyvhr. meghatározza azon ingatlanok körét, amelyekre bejegyezhető. Ezek az alábbiak:

  • Az 1 hektárnál kisebb belterületi földrészlet egésze.
  • A honvédelemmel és a rendészettel kapcsolatban művelés alól kivett területek:
    • a honvédelmi és rendvédelmi célra állandóan igénybe vett terület;
    • az a terület, amelynek gazdasági felhasználását nemzetközi megállapodás korlátozza;
    • az a terület, amelynek gazdasági felhasználását honvédelmi, rendészeti szempontból az illetékes szerv megtiltotta.

Szűkül tehát a jogi jelleg alkalmazási köre, és ezzel összhangban indokolt egy felülvizsgálat a jelenleg érvényes bejegyzésekre.

Nyilvánvalóan akkor helytálló a hivatkozott jogi jelleg bejegyzés, amennyiben az ingatlanon vagy annak egy részén természetben erdő található, a terület szerepel az Országos Erdőállomány Adattárban (továbbiakban: Adattár), és így arra kiterjed az erdőtörvény erdőkre vonatkozó szabályozása.

Az említett felülvizsgálatra vonatkozóan az új Inyvhr. az alábbi előírásokat tartalmazza majd:

  • Azon ingatlan esetében, amelyre az új Inyvhr. hatálybalépése előtt „az Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület” jogi jelleget jegyeztek fel, az ingatlan tulajdonosa 2025. június 30. napjáig bejelentheti az ingatlanügyi hatóságnál, hogy a jogi jelleg megalapozottságát vitatja.
  • A tulajdonosi bejelentést az ingatlanügyi hatóság a beérkezéstől számított 8 napon belül az illetékes erdészeti hatósághoz továbbítja. Az erdészeti hatóság a jogi jelleg megalapozottságát megvizsgálja, és annak fenntartásáról vagy törlése elrendeléséről határozattal dönt.
  • Azon ingatlant, amelyre vonatkozóan 2025. június 30-ig tulajdonosi bejelentés nem érkezik, vagy amely ingatlan esetében az „Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület” jogi jelleget az erdészeti hatóság fenntartja, 2025. november 1. napjától erdő művelési ágban kell nyilvántartani (kivétel ez alól az 1 hektárnál kisebb belterületi földrészlet).
  • Az ingatlanügyi hatóság az ingatlan erdő művelési ágának bejegyzésével egyidejűleg az „Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület” jogi jelleget törli a tulajdoni lapról.

Ugyan a jogszabály nem rendelkezik róla (erről nem is ebben a jogszabályban kell rendelkezni), de amennyiben a felülvizsgálat azzal az eredménnyel zárul, hogy a jogi jelleg nem megalapozott, és így a terület nem kerül erdő művelési ágba, akkor a vitatott területet az erdészeti hatóság nyilvánvalóan az Adattárból is törölni fogja.

Összegezve elmondható, hogy akinek az ingatlanára az új Inyvhr. hatályba lépése előtt került bejegyzésre az „Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület” jogi jelleg az – a jelenleg ismert szabályozás szerint – 2025. január 15. és 2025. június 30. között kezdeményezheti e jogi jelleg megszüntetését. A hatóság döntésének megfelelően ez vagy törlésre kerül a nyilvántartott más (nem erdő) művelési ág meghagyása mellett, vagy amennyiben nem, úgy 2025. november 1. napjától „erdő”-re változik a nyilvántartott művelési ág. Ahol az érintett tulajdonos nem él a lehetőséggel, tehát nem vitatja a bejegyzett jogi jelleg megalapozottságát, ott a művelés ág egészen biztosan erdőre fog megváltozni.

E cikk lényegi tartalmán túlmenően itt is szeretnénk felhívni a földtulajdonosok figyelmét arra, hogy az ingatlan-nyilvántartási és az erdészeti hatósági adatbázis egyezőségének a megteremtése érdekében folyamatosan történnek intézkedések. Ez mindkét hatóságra a napi ügyintézés elvégzése mellett meglehetősen nagy feladatot ró. A tulajdonos – akár a jól felfogott saját érdeke miatt is – azzal tudja segíteni ezt a folyamatot, ha az általa észlelt eltérések rendezését kezdeményezi az illetékes hatóságnál.

Számos olyan eset van például, amikor az ingatlan-nyilvántartásban erdőként nyilvántartott terület nem szerepel az Adattárban. Ez esetben a tulajdonos jelenleg élhet olyan kérelemmel, hogy az ingatlan-nyilvántartásban a művelési ágat a valós állapotnak megfelelően, ne erdőként tartsák nyilván. He ezt megteszi, akkor nem kockáztatja, hogy egy esetleges későbbi jogszabályi rendelkezés alapján a terület a nyilvántartott művelési ága miatt ténylegesen az erdőtörvény hatálya alá kerüljön.

Javasolt tehát figyelmet fordítani a természetbeni állapot, az ingatlan-nyilvántartási adatok és az erdészeti hatóság nyilvántartási adatainak összhangba hozására.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés