Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Az ENSZ élelmiszersegélyt nyújtana több tízmillió ember számára

Több százezer tonna kukoricát adna rászoruló országoknak az ENSZ Világélelmezési Programja, hogy enyhítse az afrikai éhínséget. A probléma, hogy Dél-Afrikát idén különösen súlyosan érintette az aszály, miközben a helyi kultúra miatt az sem mindegy, hogy milyen gabonából áll az élelmiszersegély. Az ENSZ szerint hét ország 27 millió lakosát kell élelmiszerrel ellátni a jövő márciusig terjedő fél évben.

Az Egyesült Nemzetek Világélelmezési Programja (WFP) 290 ezer tonna kukorica beszerzését tervezi, hogy az eddigi legnagyobb élelmiszer-segélyezési akcióját hajtsa végre Afrikában. Dél-Afrikában az idei szezonban különösképpen elkél a segítség, mivel az El Nino időjárási jelenség a gabona nagy részét kipusztította. Zimbabwe kukoricatermése 70 százalékkal zuhant, Zambiában és Malawiban pedig megtizedelődött. A WFP mintegy 400 millió dollár értékben nyújtana segélyt az afrikai országok élelmezésére.

Forrás: pixabay.com

Probléma, hogy a kontinens legnagyobb exportőre, a Dél-afrikai Köztársaság kukoricatermése is ötödével csökkent a korábbihoz képest, ami miatt abból kevesebb tud eladni külföldre.

A dél-afrikai országok megsegítése azért nehéz, mert a régió lakossága elsősorban fehér kukoricát fogyaszt, nem a másutt népszerű sárga kukoricát, ráadásul több állam tiltja a géntechnológiával módosított gabona behozatalát, hacsak nem őrölt.

Valerie Guarnieri, a WFP program- és politikafejlesztésért felelős ügyvezető igazgatóhelyettese úgy számol, hogy hét országban mintegy 27 millió embernek lesz szüksége segítségre az év végétől 2025 márciusáig. A vezető a Bloombergnek elmondta, hogy a nagy mennyiségben kevés országban termesztett fehér kukoricát képesek akár Mexikóból is importálni, hogy enyhíthessék az afrikai éhínséget.

A szervezet várhatóan 100 ezer tonna fehér kukoricát vásárol Mexikótól, és ugyanennyit szerezne Tanzániából, valamint „kis mennyiségű őrölt sárga kukoricát Ukrajnából”.

A WFP a régió keresletének csak egy részét fogja kielégíteni, bár szakértelmével segít további gabonát beszerezni az országoknak.

A Dél-afrikai Köztársaság április vége óta 346 ezer tonna fehér kukoricát exportált a szomszédos országokba, a felét Zimbabwéba. Az ország sárga kukoricából 179 ezer tonnát adott el külföldön, aminek a felét szintúgy Zimbabwe vásárolta fel.

A zimbabwei malmoknak összesen 1,4 millió tonna külföldi kukoricára van szükségük, amihez már felvették a kapcsolatot Oroszország, Brazília, Mexikó, Argentína és az Egyesült Államok illetékeseivel. Botswana Brazíliából, míg Zambia Tanzániából importálna 650 ezer tonna gabonát.

Előrehozták az élelmiszersegély folyósítását

A WFP a megszokott januári időpont helyett idén már októbertől folyósítja az élelmezési segélyt, ugyanis ekkor fogynak el várhatóan a helyi termények. Guarnieri rámutatott, hogy a segélyezés korai megindítása a szokásosnál súlyosabb aszálynak, valamint az államok súlyos adósságainak és gazdasági problémáinak tudható be.

Reena Ghelani, az ENSZ főtitkárhelyettese válságkezelési koordinátora pedig arra világított rá, hogy az idei aszály egyes országokban az elmúlt 40 év legsúlyosabbika.

A 16 államot tömörítő Dél-afrikai Fejlesztési Közösség már májusban 5,5 milliárd dollár értékben fordult humanitárius segélyért.

A kukoricatermés hazánkban is megcsappant, pedig Magyarország régóta híres arról, hogy bőségesen exportál a gabonából.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés