Hírek
Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a gazdaság és a társadalmi jólét szempontjából is kiemelt jelentőségű – hangsúlyozta Tállai András, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének oklevélátadó ünnepségén a szaktárca pénteki közleménye szerint.
Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy az élelmiszeripar területei, beleértve a termelési folyamatok optimalizálását, az új technológiák alkalmazását és a termékfejlesztést, egyre nagyobb szerepet kapnak a fenntartható gazdálkodásban.
![](https://agrotrend.hu/wp-content/uploads/2025/02/farm-5836815_1280.jpg)
Forrás: pixabay.com
Az éghajlatváltozás, a precíziós mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozási eljárások fejlesztése olyan területek, ahol a MATE végzősei meghatározó szerepet tölthetnek be.
Tállai András méltatta a MATE és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal együttműködését, amely szakmai gyakorlati lehetőséget biztosított a hallgatóknak. Kiemelte, hogy a Nébih laboratóriumaiban és szakterületein szerzett tapasztalatok hozzájárulnak a frissen végzett hallgatók jövőbeni sikereihez.
Felhívta a figyelmet a közérdekű pályák fontosságára is, hangsúlyozva, hogy a szabályozási és hatósági munkákban szintén szükség van a fiatal szakemberek tudására.
Az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme kulcskérdés, amelyben a precíz és elhivatott munka meghatározó szerepet játszik – tájékoztatott az Agrárminisztérium.
agrotrend.hu / MTI