Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Természet

Az édesvízi akvakultúra fontosságának növelése az Európai Unióban

Az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya szoros kapcsolatot tart a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezettel (MA-HAL). Az együttműködés eredménye, hogy a MA-HAL véleménye is megjelenik a kormányzati döntésekben. A főosztály felelős a horgászat, a halászat, valamint a halastavi és intenzív üzemi haltermelés szakmai irányításáért, a jogi és a közgazdasági feltételrendszer működtetéséért, illetve a természetes vizek halgazdálkodási hasznosításával összefüggő feladatok szakigazgatási koordinációjáért. Csörgits Gábor főosztályvezetővel beszélgettünk.

Kétségtelen tény, hogy a minisztérium számára fontos a halmarketing-tevékenység, amellyel a hazai halfogyasztás növelését kívánják elősegíteni.

Így igaz, 2014 óta a halgazdálkodási operatív program szerves része a halmarketing-tevékenység támogatása. Ezt a munkát az Irányító Hatóság elsősorban az Agrármarketing Centrumnak delegálta, de szakmai szinten főosztályunk is aktívan részt vesz. A szakmával közösen kell ebben a témakörben is haladnunk, elsősorban azért, mert a hazai halfogyasztás eredményei ugyan javultak, de a halfogyasztás jelentős hányadát az import feldolgozott vagy konyhakész haltermékek teszik ki. Van tehát jócskán feladata a magyar halászati ágazatnak abban, hogy növelje a feldolgozott sági szintet még azon az áron is, hogy a pontycentrikusságról elmozduljanak. A szálkamentes, kevésbé karakteresen halízű termékekkel kellene nagyobb volumenben megjelenni a piacon, lásd afrikai harcsa, amelynek termelésében elsők vagyunk Európában. Ez a kettősség megint csak tetten érhető a hazai haltermelésben, hiszen az extenzív tógazdasági haltermelés mellett az intenzív termelési rendszerek is megjelentek, s ez utóbbiban nagy fantáziát látok.

Forrás: pixabay.com

Július elsejével Magyarország tölti be az EU elnöki tisztségét. Mivel készülnek erre a kivételes lehetőségre?

Nem most kezdtük el a felkészülést, tavaly szeptember óta igen aktívan dolgozunk azon, hogy ha élesben nekünk kell az uniós folyamatokat kezelni, akkor ezt sikeresen tegyük. Persze, az Európai Unióban a tengeri halászat témáira fókuszálnak, elsősorban a fenntarthatóság irányelveit kell érvényesíteni. Különösen nagy terhet ró ránk, hogy minden év második felében kerül sor a következő évi kvótatárgyalásokra, ahol a közös hasznosítású halállományok felosztása zajlik. S ebben nem csak uniós tagországok vesznek részt, ezért ezek nem könnyű tárgyalások, de kompromisszumos megoldásokig mindig eljutnak a tárgyaló felek. Idén ezeket a tárgyalásokat Magyarországnak kell menedzselnie annak ellenére, hogy sem tengerünk, sem halászflottánk nincs. Mi küldetésünknek tartjuk viszont azt, hogy mindenképpen a fenntartható, versenyképes európai akvakultúra megvalósítását helyezzük előtérbe. Az európai akvakultúrán belül külön hangsúlyt szeretnénk adni az édesvízi akvakultúra szerepének növelésére annak fényében, amiről már mi is beszélgettünk.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés