Hírek
Átalakul a húsfogyasztás? – kiderült, milyen szerepet kaphatnak a rovaralapú élelmiszerek a jövőben
Továbbra is nagyon valószínűtlen, hogy a rovarok az emberek fő táplálékforrásává válnak – állítja az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport. Ennek oka az is, hogy a rovaralapú élelmiszerek népszerűsítésével is nehéz megváltoztatni a régóta fennálló kulináris hagyományokat és felülírni a mélyen gyökerező „undorreakciókat”.
A rovaralapú élelmiszerek valószínűleg nem fogják helyettesíteni a hagyományos húskészítményeket – állítja a Nature Sustainable Agriculture folyóiratban megjelent friss tanulmány. Az agrárkamara honlapján idézett írás szerint szerint a rovarfogyasztásnak, mint a hús fenntartható alternatívájának a népszerűsítésére irányuló erőfeszítések nagyrészt kudarcot vallottak. Ennek pedig a fő okai a rovarok rendszeres fogyasztásának gondolatával szembeni széles körű idegenkedés és a kulturális különbségek.
Az tanulmányt összefoglaló közlemény kiemeli, hogy az utóbbi években a rovartenyésztést és -fogyasztást a hagyományos hústermeléshez képest inkább környezetbarát alternatívaként népszerűsítették. Az állítólagos környezeti előnyök ellenére azonban továbbra is nagyon valószínűtlen, hogy
- a tücskök,
- a szöcskék vagy
- a hangyák
fő táplálékforrássá váljanak. Különösen igaz ez a nyugati országokra, ahol továbbra is erős az ellenállás az elképzeléssel szemben.
Rovaralapú élelmiszerek helyett takarmány
A cégek is inkább az állati takarmányozás céljára történő rovartenyésztésre összpontosítanak. Az Egyesült Államokban és Európában végzett felmérések azt mutatják, hogy míg a válaszadók 91 százaléka hajlandó kipróbálni a növényi alapú húspótlókat, csak körülbelül 20 százalékuk venné fontolóra a rovarok fogyasztását. A kulturális normákban gyökerező „undor” érzésén túl gazdasági akadályok is fellépnek. A tanulmány megjegyzi, hogy a legtöbb vállalat – néhány fehérjeszeleteket gyártó start-up cég kivételével – inkább az állati takarmányozás céljára történő rovartenyésztésre, például fekete katonalegyek tenyésztésére összpontosít, nem pedig az emberi fogyasztásra szánt rovartenyésztésre.
A tanulmány szerint nehéz elképzelni, hogy a rovaralapú élelmiszerek jelentős mértékben kiválthatnák a hagyományos húsféléket.
Bár sokan állítják, hogy fenntartható gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszereket szeretnének fogyasztani, a nyugati országokban viszonylag kevesen tértek át a vegetáriánus vagy vegán étrendre.
Eközben a globális húsfogyasztás várhatóan növekedni fog az elkövetkező évtizedekben, amelyet a kialakulóban lévő jómódú társadalmi rétegek növekvő kereslete hajt majd az olyan országokban, mint például Kína.
Szűk a piac
A tenyésztett rovarok tényleges piaca hihetetlenül kicsi, még azokon a helyeken is, ahol hagyománya van a rovarok fogyasztásának. Dustin Crummett, a tanulmány társszerzője és az Insect Institute ügyvezető igazgatója szerint bár voltak erőfeszítések a rovarok beépítésére olyan termékekbe, mint az energiaszeletek és a kenyér, ezek nem eredményeztek olyan életképes alternatívákat, amelyek valóban képesek lennének helyettesíteni a húsfogyasztást. Szerinte hiába esik sok szó a rovarok fogyasztásáról, ez nem hozott jelentős változást az említett okok miatt.
A legtöbb új élelmiszerhez hasonlóan a rovaralapú élelmiszerek esetében is nehéz megváltoztatni a régóta fennálló kulináris hagyományokat és felülírni a mélyen gyökerező „undorreakciókat”. Gondoljunk csak a növényi alapú étkezésre történő átállást szorgalmazó mozgalomra, amelynek ellenére a vegetáriánus és/vagy a vegán étrend nem igazán vette át a hagyományos mediterrán vagy a standard kiegyensúlyozott étrend helyét.
Kihívás a húshelyettesítés
Egy hagyományosan fogyasztott élelmiszernek, mint például a húsnak – amely évezredek óta kíséri az emberi evolúciót – növényi alapú termékekkel történő helyettesítése összetett kihívást jelent, mind táplálkozási, mind kulturális szempontból.
Az alternatív terméket valószínűleg csak akkor fogadja el a lakosság, ha azok valóban versenyképesek a hagyományos termékekkel az íz, az ár, a kényelem szempontjából és ha a táplálkozási igényeiket hatékonyan képesek kielégíteni.
Az alternatív termékek esetében mindenekelőtt meggyőzően bizonyítaniuk kell a gyártóknak, hogy az általuk előállított helyettesítő termékek környezetileg fenntarthatóbbak és egészségesebbek. Ez azonban a mai napig nem történt meg – állítja a tanulmány.
agrotrendhu / Világgazdaság
Fókuszban
A különböző talajok máshogy reagálnak az öntözésre, itt egy rövid útmutató
Magyarország talajtani adottságai rendkívül változatosak, ezért az öntözésre adott reakcióik is nagy mértékben eltérőek lehetnek. A sikeres, fenntartható öntözéshez elengedhetetlen...
Hubai Imre: Eredményes volt az aszály elleni védekezés
Az Aszályvédelmi Akcióterv minden egyes eleme megvalósult, és a fedezetéül szolgáló 4,7 milliárd forint költségvetési fedezete az érintett vízügyi igazgatóságok...
USA: kevesebb marhahús, magasabb árak 2025-ben
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az USA marhahústermelése 5,8 százalékkal csökkenhet 2025 negyedik negyedévében a 2024. október–decemberihez...
Új ASP eset a Szentendrei-szigeten, szigorúbb korlátozás lépett életbe
Tovább romlik a hazai afrikai sertéspestis (ASP) járványhelyzet: a Nébih laboratóriuma november 24-én megerősítette az ASP vírus jelenlétét egy elhullott...
Mekkora lesz a napraforgó túlkínálat?
NAK Dinnye sajtótájékoztató – Varga István
NAK Dinnye sajtótájékoztató – Göcző Mátyás interjú
Ki korán kel, annak kávé kell
Tovább nő a globális gabona- és olajosmag-kereskedelem
Nem 2022 volt a fordulópont a Dél-Alföld kukoricatermésében
Kézműves Kiválóságok, több mint 100 termék közül választottunk díjazottakat a Vajdahunyadvárban
Állattartás a regeneratív mezőgazdaságban
Teljesült a 6 tonnás álomhatár
Az unióban és hazánkban is emelkedett az étkezési tojás ára
Megjelent a kaliforniai lopódarázs Magyarországon
Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon
Középpontban a Väderstad többszörösen díjazott munkagépe
Szupermenta fehérjepor termékteszt újratöltve: az eredmények most sem felhőtlenek
