Hírek
Átalakul a húsfogyasztás? – kiderült, milyen szerepet kaphatnak a rovaralapú élelmiszerek a jövőben
Továbbra is nagyon valószínűtlen, hogy a rovarok az emberek fő táplálékforrásává válnak – állítja az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport. Ennek oka az is, hogy a rovaralapú élelmiszerek népszerűsítésével is nehéz megváltoztatni a régóta fennálló kulináris hagyományokat és felülírni a mélyen gyökerező „undorreakciókat”.
A rovaralapú élelmiszerek valószínűleg nem fogják helyettesíteni a hagyományos húskészítményeket – állítja a Nature Sustainable Agriculture folyóiratban megjelent friss tanulmány. Az agrárkamara honlapján idézett írás szerint szerint a rovarfogyasztásnak, mint a hús fenntartható alternatívájának a népszerűsítésére irányuló erőfeszítések nagyrészt kudarcot vallottak. Ennek pedig a fő okai a rovarok rendszeres fogyasztásának gondolatával szembeni széles körű idegenkedés és a kulturális különbségek.
Az tanulmányt összefoglaló közlemény kiemeli, hogy az utóbbi években a rovartenyésztést és -fogyasztást a hagyományos hústermeléshez képest inkább környezetbarát alternatívaként népszerűsítették. Az állítólagos környezeti előnyök ellenére azonban továbbra is nagyon valószínűtlen, hogy
- a tücskök,
- a szöcskék vagy
- a hangyák
fő táplálékforrássá váljanak. Különösen igaz ez a nyugati országokra, ahol továbbra is erős az ellenállás az elképzeléssel szemben.
Rovaralapú élelmiszerek helyett takarmány
A cégek is inkább az állati takarmányozás céljára történő rovartenyésztésre összpontosítanak. Az Egyesült Államokban és Európában végzett felmérések azt mutatják, hogy míg a válaszadók 91 százaléka hajlandó kipróbálni a növényi alapú húspótlókat, csak körülbelül 20 százalékuk venné fontolóra a rovarok fogyasztását. A kulturális normákban gyökerező „undor” érzésén túl gazdasági akadályok is fellépnek. A tanulmány megjegyzi, hogy a legtöbb vállalat – néhány fehérjeszeleteket gyártó start-up cég kivételével – inkább az állati takarmányozás céljára történő rovartenyésztésre, például fekete katonalegyek tenyésztésére összpontosít, nem pedig az emberi fogyasztásra szánt rovartenyésztésre.
A tanulmány szerint nehéz elképzelni, hogy a rovaralapú élelmiszerek jelentős mértékben kiválthatnák a hagyományos húsféléket.
Bár sokan állítják, hogy fenntartható gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszereket szeretnének fogyasztani, a nyugati országokban viszonylag kevesen tértek át a vegetáriánus vagy vegán étrendre.
Eközben a globális húsfogyasztás várhatóan növekedni fog az elkövetkező évtizedekben, amelyet a kialakulóban lévő jómódú társadalmi rétegek növekvő kereslete hajt majd az olyan országokban, mint például Kína.
Szűk a piac
A tenyésztett rovarok tényleges piaca hihetetlenül kicsi, még azokon a helyeken is, ahol hagyománya van a rovarok fogyasztásának. Dustin Crummett, a tanulmány társszerzője és az Insect Institute ügyvezető igazgatója szerint bár voltak erőfeszítések a rovarok beépítésére olyan termékekbe, mint az energiaszeletek és a kenyér, ezek nem eredményeztek olyan életképes alternatívákat, amelyek valóban képesek lennének helyettesíteni a húsfogyasztást. Szerinte hiába esik sok szó a rovarok fogyasztásáról, ez nem hozott jelentős változást az említett okok miatt.
A legtöbb új élelmiszerhez hasonlóan a rovaralapú élelmiszerek esetében is nehéz megváltoztatni a régóta fennálló kulináris hagyományokat és felülírni a mélyen gyökerező „undorreakciókat”. Gondoljunk csak a növényi alapú étkezésre történő átállást szorgalmazó mozgalomra, amelynek ellenére a vegetáriánus és/vagy a vegán étrend nem igazán vette át a hagyományos mediterrán vagy a standard kiegyensúlyozott étrend helyét.
Kihívás a húshelyettesítés
Egy hagyományosan fogyasztott élelmiszernek, mint például a húsnak – amely évezredek óta kíséri az emberi evolúciót – növényi alapú termékekkel történő helyettesítése összetett kihívást jelent, mind táplálkozási, mind kulturális szempontból.
Az alternatív terméket valószínűleg csak akkor fogadja el a lakosság, ha azok valóban versenyképesek a hagyományos termékekkel az íz, az ár, a kényelem szempontjából és ha a táplálkozási igényeiket hatékonyan képesek kielégíteni.
Az alternatív termékek esetében mindenekelőtt meggyőzően bizonyítaniuk kell a gyártóknak, hogy az általuk előállított helyettesítő termékek környezetileg fenntarthatóbbak és egészségesebbek. Ez azonban a mai napig nem történt meg – állítja a tanulmány.
agrotrendhu / Világgazdaság
Fókuszban
Az uniós szén-dioxid adó bevezetése várhatóan növelni fogja a műtrágya árát
Január elsején élesedik az a széndioxid-határkiigazító mechanizmus, amely a műtrágya árakra is vonatkozik. Ezt ezen a héten pénteken jelenti be...
Növekvő hitelállomány az élelmiszeriparban
Az élelmiszeripar hitelállománya 3,9 százalékkal 749,2 milliárd forintra nőtt 2025 harmadik negyedévének végére. Az ágazat hitelállományában a kedvezményes hitelek aránya...
Íme a vadgazdálkodást érintő törvénymódosítások
2025. december 16. napján kihirdetésre került az egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról szóló 2025. évi XCVII. törvény, mely...
Brüsszelben is hallattuk az agrárium hangját
Több mint 100 magyar gazda is részt vett az összeurópai gazdatüntetésen. Közel tízezer fős összeurópai gazdatüntetésre került sor Brüsszelben december...
Mekkora lesz a napraforgó túlkínálat?
NAK Dinnye sajtótájékoztató – Varga István
NAK Dinnye sajtótájékoztató – Göcző Mátyás interjú
Ki korán kel, annak kávé kell
Tovább nő a globális gabona- és olajosmag-kereskedelem
Teljesült a 6 tonnás álomhatár
A különböző talajok máshogy reagálnak az öntözésre, itt egy rövid útmutató
A földforgalmi szabályok módosítása várható
USA: kevesebb marhahús, magasabb árak 2025-ben
Új ASP eset a Szentendrei-szigeten, szigorúbb korlátozás lépett életbe
Megjelent a kaliforniai lopódarázs Magyarországon
Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon
Középpontban a Väderstad többszörösen díjazott munkagépe
Szupermenta fehérjepor termékteszt újratöltve: az eredmények most sem felhőtlenek
