Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Aranyfokozatú vállalati önkéntes partnerévé fogadta az MBH bankot

A természet védelme nem egy szűk szakma önös érdeke, hanem mindnyájunk jövőjéről szól – mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn a miskolci Szeleta Parkban, ahol a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) ünnepélyes keretek között Aranyfokozatú vállalati önkéntes partnerévé fogadta az MBH Bankot.

Balczó Bertalan elmondta, hogy a 2021-től 2027-ig tartó időszakban 61 projektet fog megvalósítani a kormány a Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz projekten belül, ezzel 125 ezer hektáron folyhatnak majd a természeti környezet állapotát javító munkálatok mintegy 42 milliárd forintból. Megjegyezte, a 2014-ig több mint 180 projekt révén, több mint 130 ezer hektáron sikerült a természeti környezet állapotát javítani mintegy 39 milliárd forint bevonásával, 2020-ig pedig 88 projektben 37 milliárd forintból további 180 ezer hektáron. A helyettes államtitkár elmondta: az agrártárca és az MBH Bank tavaly írt alá egy szándéknyilatkozatot azzal a céllal, hogy átfogó együttműködés indulhasson el a nemzeti parki igazgatóságokkal közösen. Kiemelte: az igazgatóságok országszerte 1300 munkatárssal dolgoznak, természetvédelmi kezelői munkájuk magában foglalja a védett értékek, területek felmérését, nyilvántartását, bemutatását és fenntartását, ha szükséges helyreállítását, őrzését is.

Fotó: Fekete István

Emellett a magyar állam tulajdonában lévő 300 ezer hektárnyi területet vagyonkezelőként is gondozzák az igazgatóságok, ami lehetővé teszi számukra, hogy természetvédelmi fejlesztéseket tudjanak hatékonyan és gördülékenyen megvalósítani. Szege György, az MBH Bank ESG és fenntarthatósági vezetője köszöntőjében elmondta, hogy az idén a nemzeti parkokkal és más erdészeti társaságokkal együttműködve a bank mintegy 100 millió forinttal járul hozzá fajvédelmi, erdővédelmi és vízvédelmi programokhoz. Hozzátette, hogy ezzel példát szeretnének mutatni a felelős nagyvállalatoknak. Elmondta, a Bükki Nemzeti Park az első olyan hely, ahol a tavaly elindított programot a nyilvánosságnak is megmutatták. Megjegyezte, hogy tavaly egy MBH Erdő projektet is elkezdtek, melyben 36 ezer facsemetét ültettek el. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy az együttműködés keretében a bankholding a Fogadj örökbe egy tanösvényt című projektben örökbe fogadta az igazgatóság felsőtárkányi tanösvényét, valamint a Szinva tanösvényt is, amelynek felújítására és továbbfejlesztésére kétmillió forint támogatást nyújtott.

 

Agrotrend.hu/ AM Sajtóiroda 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés