Hírek

Agroturisztikai tevékenységek ösztönzése – folytatódott a műhelymunka

2025. február 4-én folytatódott a tavaly elkezdett közös munka az agroturisztikai fejlesztések előkészítéseként a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-ben működő Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egység kezdeményezésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kislépték Egyesület és további 17 térségi szervezet együttműködésében.

A Dunaharasztiban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oktatóközpontjában megrendezett műhelymunka célja a Nyitott Porták Napja rendezvény koncepciójának közös összeállítása és előkészítése volt. LEADER Helyi Akciócsoportok, natúrparkok, piacszervezők, országos és térségi szervezetek részvételével az agroturisztika jövőjéről és az őszre tervezett Nyitott Porták Napjáról tanácskoztak a résztvevők.

Fotó: NAK

Matoltsy Zsolt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. osztályvezetője arról számolt be, hogy ugyan országszerte 1500-2000 termelő nyújt valamilyen turisztikai szolgáltatást változatos és sokszínű programokat kínálva, mint turisztikai termék nehezen elérhetőek. A termelők többsége kihívásokkal küzd a minőségi szolgáltatások kialakításában és a látogatók megszólításában, miközben az agroturizmus nincs jelen a köztudatban – egy család hétvégi kirándulásának tervezésekor ritkán merül fel a termelői programok lehetősége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az agroturizmus ott tud igazán sikeressé válni, ahol térségi összefogás segíti a szolgáltatók közös megjelenését és elérését.

A 2025-ös célok között szerepel, hogy a 2024-ben elkészült agroturisztikai stratégiai dokumentum Magyarország Kormánya elé kerüljön. Ezzel párhuzamos elkezdődik a 2025-ös Nyitott Porták Napjának szervezése, amelyet a tervek szerint ősszel rendeznek meg. Az esemény megszervezése nemcsak azért fontos, mert alkalmas felhívni a figyelmet az agroturisztikai élményprogramokra, hanem nagyon hasznos tapasztalatokkal szolgál a 2026-ra tervezett térségi agroturisztikai fejlesztésekre.

A Nyitott Porták Napja arra hivatott, hogy egy meghatározott napon minden, a programhoz csatlakozó porta ingyenesen látogatható legyen, emellett lehetőséget teremtsen a termelőknek további kiegészítő programelemek bekapcsolására is. A termelők rendkívül változatos és sokszínű programokkal várják a látogatókat, a teljesség igénye nélkül: tematikus kóstolók, állatsimogatók, közös sajtkészítő workshop, kovászos kenyér készítés, szarvasgomba bemutató, ráadásul a manufaktúrák is megnyithatják kapuikat, így sör és pálinkafőzdék, csokimanufaktúrák is részesei lehetnek a programnak. A cél a helyben készült, jó minőségű, helyi termék élményalapú bemutatása.

Szabó Tibor, a Zala Termálvölgye Egyesület munkaszervezet vezetője előadásában rendkívül hasznos, gyakorlatias betekintést nyújtott a Nyitott Porták Napján is tervezett, egységes idősávos programkínálatról. Részletesen beszélt arról is, hogy a Nyitott Porták Napja országos megszervezésekor milyen feladatokkal és kihívásokkal szembesül a térségi szervező.

Páliné Keller Csilla, az Alpokalja-Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője a 2021 és 2023 között megrendezett Nyitott Porták Napja kommunikációs tapasztalatait osztotta meg a jelen lévő térségi szervezetek képviselőivel. Az alpokaljai nyitott porta napot megelőzően kisfilmekben mutatták be a résztvevő termelőket, megyei lapokban hirdettek. Képek készültek a termelőkről, szórólap és pecsételő füzet is segítette a program népszerűsítését. Kiemelte, hogy egy országos nyitott porta nap kampány rendkívül sok terhet vehet le a térségi szervezet válláról.

Ezt követően A Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület elnöke, Ruprecht László beszélt a porták és a kulinária összekapcsolásának előnyeiről. Előadásában kiemelte, hogy nemcsak a porták, de az éttermek érdeke is az együttműködés. Javaslata szerint a vidéki éttermek séfjei a programban szereplő nyitott porták termékeiből készítenék el a tájegységre jellemző ételeket, további megjelenést biztosítva a termelőknek.

Az előadásokat követő műhelymunka során a résztvevők közösen kerestek választ egyes, a rendezvény sikerességét elősegítő témákban.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés