Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Agrárminisztérium: szüret a Jókai-kertben

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) az utóbbi években jelentős fejlesztéseket hajtott végre, amelyek célja a természetvédelem erősítése és a fenntartható turizmus támogatása. A nemzeti park területén zajló projektek fontos szerepet játszanak az élőhelyek megőrzésében, ugyanakkor lehetőséget teremtenek arra, hogy a látogatók minél közelebb kerüljenek a természethez – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára, pénteken a Kadarka Kör által szervezett szüreten, a Jókai-kertben, Budapesten.

A tárca közleménye szerint Rácz András kitért arra, hogy körülbelül 750 turisztikai létesítmény van ma Magyarországon, ennek felét, mintegy 350-et mára már valamelyik nemzeti park igazgatósága működteti, és mintegy 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak évente.

Forrás: kormany.hu

A 10 nemzeti park közül a DINPI-nél 33 ökoturisztikai létesítményt üzemeltetnek. Továbbá a Jókai-kerthez tartozó Steindl-villában a következő évi szüreten már egy újabb látogatóközpont várja az érdeklődőket.

Az államtitkár ismertette, hogy a szüretnek otthon adó kertben Jókai Mór 50 éven át olyan nagy építőmunkát vitt véghez, amire a mai szakemberek is azt mondják, hogy egyszerre végzett bányarekultivációt, tájrehabilitációt, élőhely rekonstrukciót.

Nem egy érintetlen területet rombolt szét azért, hogy építkezzen, hanem egy degradált, elhagyatott bányagödörben kezdett munkálkodni.

Azt gondolom, hogy a Jókai-kert ma jó kezekben van, hiszen egy nemzeti park igazgatóságnak a székhelye a 1960-as évek vége óta, és 1975 óta védett természeti terület is – tette hozzá az államtitkár.

Rácz András elmondta: az igazgatóság elkötelezetten dolgozik azon, hogy a park területén található védett élőhelyek megőrzése és a fenntartható turizmus kéz a kézben járjon, mindezt pedig korszerű infrastrukturális fejlesztésekkel támogatja.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés