Hírek

Aggasztó a halpusztulás a Velencei tónál

A Pátkai-tározóból töltik fel a téli szezonban a Velencei-tavat. Az utóbbinak erre nagy szüksége van, de a tározóban lévő halaknak nem kedvező a folyamat.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság dokumentuma alapján a feol.hu azt írja, hogy bár a vízminőség jabult 2022-höz képest, de egyben jelezték a halpusztulás tényét a Pátkai-víztározóban.

Az elemzés egyik fontos megállapítása, hogy a tározóban lévő algák gyorsan pusztultak a lehűlő vízben, ám oxigéntermelésük kiesése és a tározó magas szervesanyag tartalma miatt a lebontó folyamatok kerültek túlsúlyba, amelynek következményei már a halállományt is befolyásolták, ugyanis a tározóban oxigénhiány alakult ki.

Forrás: pxhere.com

A tavaly december 19-i vízeresztés tehát ilyen előzmények után – alaposan lecsökkent klorofill tartalom mellett, de oxigénhiányos állapotban – kezdődhetett meg.

A legfrissebb, január 2-i teszt során a Zámolyi- és a Pátkai-tározó elfolyó vizét, a Császár-víz torkolati szakaszát, illetve a Velencei-tóban kialakuló vízminőség változásokat a korábbi tapasztalatok alapján a tó nyugati területein négy ponton mintázták.

A jelentésben szeirnt a tározóban mostanra megnőtt a klorofill koncentráció, az oxigénhiány is elmúlt, mégis jelennek meg az újabb s újabb haltetemek. A gond, hogy ezek az értékek erősen ingadoznak.

A tározónak friss vízre lenne szüksége, vélekednek a horgászok. A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) társadalmi elnöke, Nagy Attila a lapnak elmondta: szerintük nem volt előnyös lépés ismét kiengedni a vizet a tározóból, amely korábban sem volt alkalmas a lehalászásra. Így nem tudták menteni a még meglévő állományt. Be is vallja: a halpusztulást már korábban megjósolták.

Adott víztérfogathoz nagyon jelentős halállomány volt a tározóban. A nagy víztérben kialakult egy olyan halállomány, amelynek az itteni élet komfortos volt, ám ugyanez a mennyiségű hal az egyharmad mennyiségű vízben nem tudja jól érezni magát. „Ellenben a Velencei-tó most „egész jó irányba halad” – vélekedik a szövetség megyei elnöke.

Ha csapadékos tavasz érkezik, akár a minimális 130 centiméteres vízállást is elérheti a tó, amely vasárnap 117 centis volt.

A tavalyi évet a ponty és a kárász élte túl a tóban, a ragadozó állomány azonban visszaszorult – tette hozzá. A halállománynak tehát – vélekedik a szakember – most nagy problémája nincs a Velencei-tóban.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés