Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Piac

A tej és tejtermékek ára 1–4 százalékkal változott az előző hónaphoz képest

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 166,05 forint/kilogramm volt 2024 áprilisában.

A zsírtartalom 0,02, a fehérjetartalom 0,01 százalékpontos romlása és az alapár 1 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára nem változott 2024 áprilisában a 2024. márciusihoz képest, és 19 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától. A nyerstej felvásárlása 2024 áprilisában 2 százalékkal mérséklődött az előző havi mennyiséghez mérve, míg a 2023. áprilisit 5 százalékkal haladta meg.

Forrás: aki.gov.hu

A nyerstej kiviteli ára 136,66 forint/kilogramm volt 2024 áprilisában, az előző havihoz képest 8 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 18 százalékkal volt alacsonyabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 6 százalékkal bővült 2024 áprilisában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI PÁIR adatai szerint 2024 áprilisában az előző hónaphoz képest a trappista sajt (+2 százalék), a tehéntúró (+1 százalék) feldolgozói értékesítési ára emelkedett, míg a 2,8 százalék és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej, valamint az adagolt vaj (egyaránt –1 százalék), a tejföl és a gyümölcsös joghurt (–2 százalék) értékesítési ára csökkent. A KSH adatai szerint a 20 százalékos tejföl és az adagolt vaj (egyaránt +3 százalék), valamint az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszanfriss) pasztőrözött tej (+1 százalék) fogyasztói ára emelkedett, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tejé stagnált, míg a trappista sajt (–1 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszanfriss) pasztőrözött tej (–2 százalék), a 12 százalék zsírtartalmú tejföl, valamint a gyümölcsös joghurt (egyaránt –4 százalék) fogyasztói ára csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

agrotrend.hu / Agrárközgadasági Intézet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés