Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

A tavalyinál sikeresebbek lehetnek az idei kérelembeadások

2024. június 10-én lezárult az egységes kérelmek 61 napos beadási időszaka. Közel 160 ezer termelő összesen mintegy 5 millió hektárra adott be 560 ezer kérelmet. Az AÖP 2024-ben is nagy népszerűségnek örvendett, emellett a fiatalgazda-támogatást igénylők száma is jelentősen nőtt. Az állatalapú termeléshez kötött támogatások közül a hízott bika-kérelmek száma csökkent a legjobban (12%).

2024-ben egységes kérelmet április 10. és június 10. között lehetett online beküldeni összesen 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímre. A legfőbb, minden gazdát érintő változás 2023 óta a teljeskörű elektronikus kapcsolattartás bevezetése volt. A benyújtástól a kifogásokig minden iratot online nyújthattak be, amire a Kincstár szintén ilyen módon reagált vagy fog a jövőben visszajelzést adni. Mivel a június 10-ei határidő jogvesztő, ezért az ezután beérkező kérelmeket automatikusan, érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.

Forrás: pixabay.com

Idéntől az alternáló kasza használata helyett a hátsó felfüggesztésű, illetve a vontatott, szársértő nélküli kasza használata is többletpontot ér.

Óriási siker a gyepes programoknál

A gyepes gyakorlatok száma bővült. A MÁSZ sok éves kitartó kérése végre meghallgattatott , és új vállalásként lehetett választani a hátsó felfüggesztésű vagy vontatott, szársértő nélküli kasza használatát. Plusz pont járt még az őshonos állatok legeltetésére vagy a minimum 10 centiméteres tarlómagasság hagyására.

Az alternáló kasza helyett a hátsó felfüggesztésű, illetve vontatott, szársértő nélküli kasza használatának lehetősége meghozta a sikert, ugyanis több mint 70%-kal többen választották ezt a gyakorlatot a tavalyi számokhoz képest. 2024-ben egyéb gyepre 78 ezer hektáron, Natura2000 gyepre 96 ezer hektáron tettek kötelezettségvállalást a gazdák erre a jogcímre.

A pásztoroló vagy szakaszos legeltetés gyakorlatát több mint 187 ezer hektáron vállalták, ami továbbra is a legnépszerűbb gyakorlat.

Termeléshez kötött támogatások

Az állattenyésztési ágazatok esetében nem voltak jelentős változások a tavalyi igénylési és jogosultsági feltételekhez képest. Az 1. táblázat adatai alapján tejhasznú tehenek után 206.480 db, az anyatehenek után pedig 223.684 db állatra adtak le kérelmet, amely számok a tavalyi évhez képest szinte stagnálást mutatnak.

Forrás: allattenyesztok.hu

A hízott bika jogcímen idén 3.436 termelő adott le igénylést, a kérelmezett egyedek száma egy év alatt jelentősen mintegy 12 százalékkal csökkent (62.184). A létszámváltozás fő oka lehet a szakszerű apaállat-használat kiterjesztése hízóbikára, ami némi többletadminisztrációval jár, és ezt idén kevesebb gazda vállalta.

A kérelmezőnek a tenyésztőszervezetek segítségével igazolniuk kell a Kincstár felé, hogy a kérelmezett hízóbika apja központi lajstromszámmal (KPLSZ), vagy ha külföldi, akkor azzal egyenértékű papírral rendelkező, minősített tenyészbika. A hazai születésű egyedeknél ez semmilyen többletadminisztrációval nem jár, mivel a Kincstár a TER-ből és az ENAR-ból be tudja szerezni ezeket az adatokat. Többletmunka a külföldről vásárolt import hízóbikákkal van, amelyek esetén az egyed apjának adatait, annak fajtája szerinti illetékes tenyésztőegyesülettel kell jóváhagyatni. Vagyis pl. ha egy importbika apja charolais, akkor a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének kell az apa adatait és pedigréjét vagy származási dokumentumát megküldeni az igazolás kiállítása érdekében.

Az anyajuhokhoz kapcsolódó kérelmekben is csökkenés volt megfigyelhető. 2023-ban 733.449 egyedre érkezett kérelem, az idei évben ez a szám mindössze 702.915 volt, ami közel 31 ezres létszámcsökkenést jelent.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés