Hírek

A pocok invázió még mindig a gazdák rémálma

Az ukrán import okozta gabonapiaci válság és a három évtizede nem látott inputanyag-áremelkedés mellett a mezei pockok elszaporodása is tovább nehezíti a szántóföldi növénytermesztők helyzetét Békésben is.

Az idei invázió a korábbi években megszokottnál is jelentősebb, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a rágcsálók okozta károk mérséklése érdekében azt kéri a hatóságoktól, hogy szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit. A károkozásnak jobban kitett területeken – Így vármegyénk számos területén is – engedélyezzék az egyszerűbb kijuttatási módszereket és a magasabb dózisokat.

Forrás: pxhere.com

Hiába volt idén valamivel kegyesebb az időjárás a Békés vármegyei mezőgazdasági termelőkhöz is, a gazdáknak így is súlyos nehézségekkel kell szembenézniük. A tavalyi, rendkívüli aszályos esztendő után ebben az évben az ukrán gabona és más mezőgazdasági, illetve élelmiszer-ipari termékek korlátlan beáramlása miatt zuhanó terményárak lehetetlenítik el a gazdaságok működését.

– A mélyen az önköltségi szint alatt lévő gabonapiaci árak súlyos veszteségként jelennek meg a termelőknél. A gazdák ráadásul a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború okozta nehézségek miatt már korábban felélték a tartalékaikat, három évtizede nem tapasztaltak olyan mértékű inputanyag-áremelkedést, mint amivel az elmúlt két évben szembe kellett nézniük. A költségek emelkedése pedig számos területen a mai napig nem ért véget – hangsúlyozták a NAK-nál.

Az agrárkamaránál kitértek arra, miközben a negatív piaci folyamatok ágazati szinten súlyos veszteséget vetítenek előre, a termelők dolgát a szántóföldeken elszaporodott mezei rágcsálók is megnehezítik. A mezei pocok folyamatos rágásával számtalan növényt tönkretesz, ezért veszélyes károsítónak számít. A NAK-hoz érkezett termelői jelzések alapján a rágcsálók elszaporodása számos kultúrában jelentős kárt okozott az idén, egyes helyeken 60, de akár 100 százalékos pusztítást hagynak maguk mögött a pockok.

Az elmúlt időszakban több tényező is kedvezett a rágcsálók elszaporodásának. A tavalyi, hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kedvező feltételeket teremtett a pockoknak. Emellett az agrotechnika változása is felelőssé tehető az invázióért. Az európai uniós agrártámogatások feltételrendszerének változása miatt előtérbe került a forgatás nélküli talajművelés, a tarlóhántás elmaradása, a területek ugaroltatása. Így a pockok járatait nem bolygatják meg a termelők, és korlátlanul szaporodhatnak a rágcsálók. A pocok rendkívüli szaporaság jellemzi, hogy egy pár szaporulata egy évben akár 150-200 egyed is lehet, azaz egy populáció képes megszázszorozni magát.

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés