Hírek

A nyár sokat lendített a pálinka piacán

Leveseket, mártásokat, desszerteket is ízesíthetünk vele. Ez pedig nem más, mint a pálinka, ami nem csak kísérőként, hanem egy menüsor bármelyik fogásában is használható. A kereslet növelése érdekében számos főzde a párlatkészítés mellett vendéglátással is foglalkozik: kóstolókat, vacsorákat szerveznek. Az egyre népszerűbb pálinkavacsorákon az ételek mellé nem csak borokat, hanem pálinkákat kínálnak a vendégeknek.

A pálinka az elsők között került be egy évtizeddel ezelőtt a hungarikumok gyűjteményébe. Minősége a szigorú törvényi szabályozás és a főzdék munkájának eredményeként nagyon sokat javult az elmúlt évtizedben. Ma már a világ legnemesebb italai között van a helye. Ahogy azt az egyik szakember tömören megfogalmazta: a legjobb aromákat gyümölcscefréből kinyerni? Erre csak mi vagyunk igazán képesek.

A pálinkát hagyományosan elsősorban italként fogyasztjuk, pedig számos módja lehet a felhasználásának: fűszerként, vagy étel alapanyagként is megállja a helyét. A Pálinka Nemzeti Tanács e nemzeti ital sokoldalúságára kívánja felhívni a fogyasztók figyelmét, például a Pálinka Éjszakája kezdeményezéssel”.

2019-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg ezt az eseményt, ami a pálinka és a gasztronómia találkozása volt. Olyan menüt kínáltak a vendégeknek, amelynek minden fogásában szerepel a pálinka. Mihályi László elnök szerint azt szeretnék elérni hosszabb távon, hogy például a Márton naphoz hasonlóan – amikor mindenki libát eszik az éttermekben és újbort fogyaszt hozzá – a Pálinka Éjszakáján minél több étteremben lehessen ilyen menüsort kapni, hozzá ugyanazt a pálinkát kóstolni, amit az ételhez hozzátettek.

-2019 után a vírus és az energiaválság miatt ez a folyamat megszakadt, de ettől az évtől kezdve újra felelevenítjük. Eredetileg a pálinkafőzők védőszentjének napján, december 6.-án rendezték meg az eseményt. A vendéglátóhelyek számára azonban az év vége nagyon forgalmas időszak, így a rendezvény átkerült nyárra, amikor nagyobb figyelmet kaphat. A főzdék azt is megmutathatják, hogy a pálinka hűsítő nyári koktélok alkotóeleme is lehet. A gasztronómiába is próbáljuk becsempészni, de tudjuk jól, hogy nem ettől lendül majd fel a pálinkafogyasztás. De ez is egy olyan lehetőség, ami az éttermek számára adott -hangoztatta Mihályi László.

Az elmúlt években elsősorban a vírus és a turizmus leállása miatt jelentősen visszaesett a főzdék forgalma, pedig egy olyan termékről van szó, ami szorosan kapcsolódik a vendéglátáshoz, az idegenforgalomhoz és ez a szektor lett a legnagyobb áldozata a vírus két évének. Ennek az lett a következménye, hogy szinte alig árusítottak ebben az időszakban pálinkát. Ebből a helyzetből kellett elrugaszkodni. Szerencsére a belföldi turizmus gyorsan visszakerült a vírus előtti szintre. A turizmus újjáéledésével a pálinka piaca is bővülni kezdett, bár a 2017-es szintet még nem érte el.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés