Hírek

A nemzeti parkok őszi virágokban pompáznak

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyep nyári kaszálásokkal érintett területein számos növény hosszú idő után ismét virágzik – adta hírül a napokban a nemzeti park.

Az igazgatóság a nyár folyamán a Csorvási löszgyepen időben és térben is tervezett, természetvédelmi célú kaszálásokat végzett. A területet szakaszosan kaszálták, így az mozaikossá vált. A kaszálásoknak és a közelmúltbeli esőzéseknek köszönhetően pedig mostanra számos növény új levelei és virághajtásai is megjelentek. A sarjadó gyeppel együtt a kétszikű növények – egyebek között a csattogó szamóca, a tejoltó galaj, és a fehér üröm – levélhajtásai is megmutatták magukat.

Mint kiderült, akadnak olyan fajok, amelyek szeptember közepén már virágozni is kezdtek, ilyen a közönséges párlófű, a ligeti zsálya, az indás pimpó és a gilisztaűző varádics. Az utóbbi napok esőzéseinek hatására a védett, apró vetővirág is elkezdett kibújni. Ez a növény márciusban hozza a lapos, fél centiméter széles, enyhén csavarodó leveleit és toktermését, és ősszel virágzik, amikor a hosszú száraz nyár után az első őszi esők megérkeznek.

Ezzel párhuzamosan a nem kaszált területeken is elkezdtek újra virágozni a tövek: így a ligeti zsálya, a gilisztaűző varádics, az orvosi atracél, a réti peremizs, az osztrák ökörfarkkóró és a töviskés imola is.

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés