Hírek

A nemzetgazdasági miniszter a belső piacért felelős biztossal tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Magyarország európai uniós soros elnökségre való felkészülése jegyében megbeszélést folytatott Thierry Breton belső piacért felelős európai biztossal pénteken Brüsszelben – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

A közlemény szerint az egyeztetésen a felek érintették az orosz-ukrán háború okozta jelenlegi gazdasági kihívásokat, az Európai Unió versenyképességi iparpolitikáját, valamint belső piacát érintő kérdések mellett a magyar soros elnökség kiemelt prioritásait is.

Illusztráció: Tengr.ai

A miniszter kiemelte: Magyarország célja az egységes piac és az ipar fejlesztése, az ipari értékláncok erősítése, a beszállítói láncok rövidítése, valamint a digitalizáció és modernizációs törekvések támogatása. Ezek mellett további cél a kkv szektor támogatása, egy nemzetközileg is versenyképes pénzügyi szolgáltatói szektor elősegítése, valamint a munkaerő tartalékok hatékony mobilizálása. A magyar elnökség egyik prioritása a versenyképesség növelése, melynek kapcsán a piaci szereplőkkel való aktív párbeszédre és gyakorlati javaslatokra törekszünk – írták.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a megbeszélésen elmondta, hogy Magyarország álláspontja szerint elengedhetetlen az Európai Unióban az ipar fejlesztése, ennek érdekében pedig minden lehetséges eszközt szükséges megteremteni.

Hozzátette: Magyarország nyitott az uniós szinten is átfogó iparstratégia kialakítása iránti tárgyalások folytatására, melyek 2020-ban megszakadtak, és csak egyes részei, például a Green Deal kerültek elfogadásra. Az új, technológiavezérelt iparágakban Európa nem tölt be vezető szerepet, ezért elsődleges érdek az összekapcsolódás és az unión belüli blokkosodás elkerülése.

A stratégiák kialakításánál meg kell hallgatni az iparági szereplőket és a javaslataik alapján szükséges a stratégiákat megalkotni.

Magyarország a saját versenyképességi javaslatcsomag megalkotása során így járt el, lényegében a vállalatok alakítják ki a stratégiát, a kormányzat szerepe a javaslatok koherens rendszerben történő elfogadása. Az olyan új iparágakra kell koncentrálni, mint az elektromos autózás és a mesterséges intelligencia – tette hozzá a miniszter.

A felek egyetértettek abban, hogy az unió versenyképességének elősegítése mindennél fontosabb, ez pedig kizárólag együttműködéssel érhető el. A versenyelőny eléréséhez elengedhetetlen az energiaárak letörése, az energia-kitettség csökkentése, megszüntetése. Ezért is fontos a zöld átmenet és az átmenet idejére a nukleáris energia fejlesztése. Ezen felül az Európai Uniónak megfelelő válaszokat szükséges kialakítania az amerikai IRA (Inflation Reduction Act) vonatkozásában is, mivel szükséges lépést tartania az uniónak a nemzetközi trendekkel – áll a közleményben.

A konstruktív megbeszélés során a felek megerősítették együttműködésüket a gazdasági szereplők és a tagállami hatóságok adminisztratív terheinek csökkentése terén, és hangsúlyozták, hogy az egységes piacon fontos elkerülni az újabb korlátok létrejöttét – közölte az NGM.

agrotrend.hu /MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés