Hírek

A Nébih keresi meg az eGN adategyeztetésben érintett gazdálkodókat

Február 15. éjfélig lehetett feltölteni a gazdálkodási naplókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eGN (elektronikus gazdálkodási napló) rendszerébe. Több mint 100 ezer gazdálkodó, több mint 10 milliónyi adatot határidőre rögzített a rendszerben. A következő napokban a hivatal egyedileg, elektronikus úton keresi meg azokat az érintetteket, akiknél a beadott adatok alapján további adategyeztetésre van szükség a 2023. évi gazdálkodási naplóval kapcsolatban – jelentette be keddi közleményében a hivatal.

Az eGN-ben történő ellenőrzésre március 14-ig lesz lehetőség. Lényeges, hogy adategyeztetésre csak azoknál van szükség, akikkel a Nébih e-mail útján felveszi a kapcsolatot. Akihez pedig a héten nem érkezik ilyen megkeresés, azoknak nem szükséges jelentkezniük a hivatalnál.

A Nébih elismeri, hogy összetett és új rendszer lévén, az eGN rendszer bevezetése során is előfordultak sajnálatos hibák, nehézségek. A Nébih ezúton is köszöni az érintettek türelmét, megértését, valamint a számos visszajelzést és kérdést, mellyel segítették a munkát és a rendszer továbbfejlesztését.

Forrás: pxhere.com

Összegzésként a Nébih ismerteti, hogy az érintettek 93 százaléka teljesítette határidőre a jogszabály által előírt adatszolgáltatási kötelezettséget. Több mint 100 ezer gazdálkodó adata érkezett a rendszerbe, akik az érintett két gazdálkodási évre mintegy 150 ezer naplót hoztak létre. Több mint 4 millió agrotechnikai műveletet, csaknem 2,7 millió növényvédelmi kezelést és 1,1 millió tápanyagutánpótlási adatot fogadott a rendszer.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az eGN fejlesztése a jövőben is folytatódik. A támogatási programokhoz kapcsolódó gazdálkodási naplók adatainak elektronikus gyűjtése ugyanis európai uniós cél, az elektronikus permetezési napló vezetése pedig szintén uniós előírás lesz a közeljövőben. Mint hangsúlyozták, az eGN bevezetésével hazánk nagy lépést tett előre annak érdekében, hogy időben meg tudjunk felelni az uniós elvárásoknak.

„Hisszük, hogy az eGN a Digitális Agrárstratégia részeként, az információk gyűjtésével, feldolgozásának megkönnyítésével a jövőben hozzájárul a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének, hatékonyságának növeléséhez” – zárta közleményét a Nébih.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés