Hírek

A malomipari gépészet feltalálójára, Haggenmacher Károlyra emlékezünk

Malomipari gépek egész sorának sikeres feltalálója, HAGGENMACHER KÁROLY (Winterthur, 1835. márc. 13. – Budapest, 1921. aug. 8.) Svájcban született, finommechanikai műszerészetet tanult, majd molnárlegény lett. 1856-ban, bátyját követve érkezett Budára.

A József Hengermalomban, majd az Első Pest-Budai Gőzmalom Társulatnál helyezkedett el. Hamarosan főmolnár, majd műszaki és kereskedelmi igazgató lett. Jónéhány malomipari gépet talált fel és a malmok teljes munkafolyamatának korszerűsítésével is foglalkozott. Találmányai közül a síkszita hozta meg számára a világhírt, amelyre Haggenmacher 1883-ben, illetve továbbfejlesztett változatára 1887-ben kapott szabadalmat és a berendezésből – külföldi megrendelésekre is – egyetlen esztendő alatt 200 darabot gyártottak. A korábban használatos, tengely körül forgó sziták állandóan keverték a szitálandó anyagot.

Forrás: pxhere.com

A síkszitában azonban minden szitalap vízszintes síkban mozgott, a búzaőrlemény fajlagos tömeg szerint rendeződött, ezáltal igen jó hatásfokot lehetett elérni. Több szitalap egymás fölé helyezésénél az átszitált anyagot fajta szerint gyűjtőkeretek továbbították az ejtőcsatornákba. Ugyancsak szellemes megoldás volt Haggenmacher daratisztító gépe. A forgó tárcsákkal szétterített dararétegen levegőt szívtak át, kiemelve a könnyű anyagrészeket. Egy másik, szintén rendkívül ötletes daratisztító berendezés mozgó alkatrész nélkül, kaszkádelven működött, ahol az aláhulló darán egy központi ventilátor levegőt szívott át. A Haggenmacher malmaiban alkalmazott kiterjedt osztályozás eredményeként a termékek széles skáláját: több mint húszféle lisztet és korpát állítottak elő. Ilyen gazdag termékválasztékot manapság sehol sem érnek el.

agrotrend.hu / Jeles Napok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés