Hírek

A magyar mézpiac változása az elmúlt évek során

2014-től a koronavírus járvány beköszöntéig nem volt drasztikus változás a méz árak tekintetében Magyarországon, a járvány kitörése után azonban már érdekes számokat mutatnak a grafikonok. Az elmúlt 2-3 évben ugyanis döbbenetes mértékben megváltozott a méz ára itthon. Míg 2022-ben a felvásárlási ára 1412 forint volt kilogrammonként, addig a tavalyi évben ez drasztikusan visszaesett, és átlagosan mindössze 927 forint volt ez az ár.

Forrás: pixino.com

Nincs könnyű dolga manapság a méhészeknek térségünkben. A tavalyi hosszan kitolódott őszi időjárás utáni enyhe, csapadékos tél nem volt jó hatással a méhek életciklusaira. Ezt követően pedig a rekordidő alatt érkezett tavaszi időjárás is megbolygatta a méhészek életét, 2-3 héttel előrébb járunk időjárás tekintetében, mint összességében az eddigi években. Az elmúlt időszakban az időjárás mellett az Európában zajló ‘mézkrízis’ is nagy hatással volt a magyar mézekre. Ahogy az Agrárszektor korábban megírta, Európában a méz árát legfőképen a kínai import árak határozzák meg. Ezzel a magyar méhészek nehezen, vagy éppen nem is tudnak versenyezni, ezért az eladással sokan kivárnak, abban bízva, hogy a helyzet minél hamarabb rendeződik.

Hiába indult be a szezon a megszokottnál jóval korábban, nem túl derűlátóak a magyar méhészek az idei évet illetően.

Az MTI összefoglalta az méz árának változásait az elmúlt évekre vetítve:

A méz felvásárlási és fogyasztói átlagára Magyarországon (2002-2023)

Az ábrán jól látszik, hogy az elmúlt évben jelentős mértékben változtak az árak. 2014-től 2020-ig a felvásárlási árat tekintve nem volt jelentős, drasztikus változás, kilogrammonként 800-900 forint körül mozgott. 2021-re azokban jókora ugrás történt, ebben az évben már átlagosan 1243 forint volt 1 kg méz felvásárlási ára. Az emelkedés 2022-ig tartott, amikor is az eddigi legdurvább emelkedés történt, átalgosan 1412 forintba került 1 kilogramm méz. 2023-ban óriási árzuhanás történt, a méz felvásárlási ára mindössze 927 forint volt kilogrammonként. Ennek oka valószínűleg az, hogy az elmúlt két évben az Ázsiából érkező méz importja 80%-kal megnövekedett. Az innen érkező méz rosszabb minőségű, silány, akár hamis is lehet, de a piaci árakat abszolút ez befolyásolja, ez tehető felelőssé az alacsony árakért.

A szaktárca szerint a kereskedők versenyképessége miatt volt szükség a döntésre, az OMME pedig azzal érvelt, hogy az ukrán méz nem okoz zavarokat a magyar piacon.

Észrevehető az is, hogy a méz eladási ára viszont folyamatosan növekszik. A koronavírus járvány előtti években a méz átlagosan 1800-1900 forintos kilónkénti áron volt jelen a különböző termelői piacokon, azonban a járvány óta ezek a számok folyamatosan emelkednek. Míg 2021-ben átlagosan 2436 forintért tudtunk megvásárolni 1 kilogramm mézet, addig 2023-ban ez a szám már 2895 forint volt.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés