Hírek

A Körösvölgyi Állatpark dámszarvasbikái is agancsot hullajtottak

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában három, különböző korú dámszarvasbika is él. Április hónap közepén náluk is megtörtént az agancshullajtás.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park / Rácz Attila

A dámszarvas a legutóbbi jégkorszak előtt még Európa teljes területén előfordult, később már csak a Földközi-tenger vidékén. Az ókori rómaiak azonban újra meghonosították csaknem egész Európában. Később vadászati célból a világ számos más területére betelepítették.

A dámszarvasnál az agancshullajtási időszak a természetben is nagyjából áprilisra tehető. A dámszarvasok a fajra jellemző, lapátos agancsot építenek fel, melynek a szélén lévő kisebb ágakat csipkének is nevezik. A dámbikák jellegzetes alakulású agancsát lapátnak, fiatal korában kanálnak hívják. Ezt a csontképződményt a dámok, hasonlóan a gímszarvasokhoz, minden évben elhullajtják, majd újat növesztenek.

A Körösvölgyi Állatpark szarvasféléinél a hullajtott agancsokból agancsbemutató látható az állatházakon, így a dámszarvasok különleges agancsait is mindenki megszemlélheti, megtapogathatja.

 

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés