Hírek

A korai tavaszi időjárás fagykárral veszélyezteti a csonthéjasokat

Az elmúlt bő egy hét enyhe időjárása miatt több növény is a tavasz beköszöntét érzi, a korai csonthéjasok nedvkeringése már északon, Miskolc térségében is megindult. A túl korán megpattant rügyek miatt azonban erősen fennáll a tavaszi fagykár veszélye.

Forrás: pxhere.com

Az elmúlt tíz nap átlaghőmérséklete plusz 10 Celsius-fok körül alakult, ami 8-10 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásos értéket – számolt be a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzéséről az MTI. A múlt hét végén egy hullámzó frontrendszer hozott csapadékot, főleg a Dunántúl déli felétől az északkeleti országrészig terjedő sávban esett nagyobb mennyiségű eső. A talaj szinte telített a felső egy méteres rétegben, inkább csak a Kisalföldön és a kevesebb esőt kapó délkeleten szikkadt a felszín közelében.

Az Alföldön még mindig jelen vannak a belvízfoltok is. Az enyhe idő és az eső hatására a Tisza vízrendszerében árhullámok alakultak ki, így itt a belvizes terület kiterjedése nem csökken. Az őszi vetés viszonylag jó állapotban van, de ott, ahol tartós a vízborítás, kipusztult – ez főleg a repcére igaz. A kórokozókat és a kártevőket kissé megtizedelte a legalább éjszakánként fagyos idő januárban, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek.

Az enyhe idő miatt a korai csonthéjasok nedvkeringése már az északi országrészben is megindult, megpattantak a rügyek, ez azonban növeli a tavaszi fagykár veszélyét. A kajszi a rügypattanás fázisában mínusz 4 Celsius-foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ennél nagyobb fagyra már ne kelljen számítanunk. 2021-ben és 2022-ben például március közepén mínusz 10 fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban.

Az előrejelzés szerint a következő egy hétben marad az átlagosnál enyhébb idő, a kevésbé felhős éjszakákon gyenge fagyok várhatók, míg napközben 10 fok körül alakulnak a csúcsértékek. Az érkező frontok csak kisebb mennyiségű esőt hoznak.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is számos előadást és kerekasztal-beszélgetést tartottak a szélsőséges és változékony időjárásról, valamint a globális felmelegedésről.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés