Hírek

A klímaváltozás kihívásai az élelmiszeriparban

2024. szeptember 27-én, a Hotel Vision Budapestben tartották a CSR Hungary ESG Üzleti Reggelijét, melynek fókuszában az éghajlatváltozásnak az élelmiszeriparra és a hozzákapcsolódó iparágakra gyakorolt hatása állt. Az esemény előadói Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke és Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára voltak.

ESG Üzleti Reggeli: az élelmiszeriparnak is reagálnia kell a klímaváltozás hatásaira

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a fenntartható vízgazdálkodás és a precíziós mezőgazdaság kulcsfontosságúak a mezőgazdaság és élelmiszeripar alkalmazkodásában a klímaváltozás kihívásaihoz. Rámutatott, hogy a vállalatoknak nemcsak a környezeti terhelést kell csökkenteniük, hanem a fenntartható élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói igényekhez is igazodniuk kell. Kiemelte a szélsőséges időjárás okozta nehézségeket és megemlítette, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében több mint 1200 öntözési projekt kapott támogatást, összesen 177 milliárd forint értékben. Az ősszel megjelenő új felhívás pedig tovább ösztönzi a víztakarékos technológiák bevezetését.

Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke kifejtette, hogy az éghajlatváltozás következtében a mezőgazdaságban egyre súlyosabbá válnak a vízhiány, a talajerózió és a szén-dioxid-kibocsátás problémái. E kihívásokra válaszul elengedhetetlen a fenntartható víz- és talajgazdálkodás, amelynek egyik fontos eszköze a precíziós technológiák alkalmazása. Az alternatív üzemanyagok használata, valamint a magas biomassza tömegű növények termesztése új lehetőségeket nyújt a megújuló energiaforrások integrálására, hozzájárulva a fenntarthatósági célok eléréséhez. Az értékesítési láncok lerövidítése és a helyi piacok támogatása szintén alapvető jelentőségű a fenntarthatóbb élelmiszerellátás kialakításában. Az ESG elvek követése nem csupán környezeti előnyöket kínál, hanem hosszú távon versenyelőnyt is biztosíthat a vállalatok számára.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG-k) keretet adnak a globális fenntarthatóság megvalósításához, irányelveket nyújtva a magyar élelmiszeripar számára is. A fenntartható élelmiszeripar és mezőgazdaság kialakítása integrált megközelítést igényel, amely figyelembe veszi a környezeti, társadalmi és gazdasági szempontokat egyaránt. Ezen törekvések nemcsak a környezet védelmét szolgálják, hanem hozzájárulnak a közösségi jóléthez és a gazdasági fejlődéshez is. Az iparági szereplőknek együtt kell működniük a fenntarthatósági célok elérése érdekében, hogy a jövő generációi számára egy élhetőbb világot biztosítsanak.

agrotrend.hu / NAK / Makra Vivien

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nyakas Farm
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés