Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A klímaváltozás kihívásai az élelmiszeriparban

2024. szeptember 27-én, a Hotel Vision Budapestben tartották a CSR Hungary ESG Üzleti Reggelijét, melynek fókuszában az éghajlatváltozásnak az élelmiszeriparra és a hozzákapcsolódó iparágakra gyakorolt hatása állt. Az esemény előadói Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke és Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára voltak.

ESG Üzleti Reggeli: az élelmiszeriparnak is reagálnia kell a klímaváltozás hatásaira

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a fenntartható vízgazdálkodás és a precíziós mezőgazdaság kulcsfontosságúak a mezőgazdaság és élelmiszeripar alkalmazkodásában a klímaváltozás kihívásaihoz. Rámutatott, hogy a vállalatoknak nemcsak a környezeti terhelést kell csökkenteniük, hanem a fenntartható élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói igényekhez is igazodniuk kell. Kiemelte a szélsőséges időjárás okozta nehézségeket és megemlítette, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében több mint 1200 öntözési projekt kapott támogatást, összesen 177 milliárd forint értékben. Az ősszel megjelenő új felhívás pedig tovább ösztönzi a víztakarékos technológiák bevezetését.

Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke kifejtette, hogy az éghajlatváltozás következtében a mezőgazdaságban egyre súlyosabbá válnak a vízhiány, a talajerózió és a szén-dioxid-kibocsátás problémái. E kihívásokra válaszul elengedhetetlen a fenntartható víz- és talajgazdálkodás, amelynek egyik fontos eszköze a precíziós technológiák alkalmazása. Az alternatív üzemanyagok használata, valamint a magas biomassza tömegű növények termesztése új lehetőségeket nyújt a megújuló energiaforrások integrálására, hozzájárulva a fenntarthatósági célok eléréséhez. Az értékesítési láncok lerövidítése és a helyi piacok támogatása szintén alapvető jelentőségű a fenntarthatóbb élelmiszerellátás kialakításában. Az ESG elvek követése nem csupán környezeti előnyöket kínál, hanem hosszú távon versenyelőnyt is biztosíthat a vállalatok számára.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG-k) keretet adnak a globális fenntarthatóság megvalósításához, irányelveket nyújtva a magyar élelmiszeripar számára is. A fenntartható élelmiszeripar és mezőgazdaság kialakítása integrált megközelítést igényel, amely figyelembe veszi a környezeti, társadalmi és gazdasági szempontokat egyaránt. Ezen törekvések nemcsak a környezet védelmét szolgálják, hanem hozzájárulnak a közösségi jóléthez és a gazdasági fejlődéshez is. Az iparági szereplőknek együtt kell működniük a fenntarthatósági célok elérése érdekében, hogy a jövő generációi számára egy élhetőbb világot biztosítsanak.

agrotrend.hu / NAK / Makra Vivien

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés