Hírek

A Kárpátok Egyezmény működésének 20. évét ünnepelte Belgrádban

Létrehozva:

|

A magyar kormány az elmúlt években sikeresen járult hozzá a Kárpátok védelmére és fenntartható fejlődésére irányuló közös törekvésekhez – jelentette ki beszédében Ökrös Oszkár, a Kárpátok Egyezmény Részes Felei Konferenciájának belgrádi ülésén.

A helyettes államtitkár szólt hazánk részvételéről az Egyezményhez kapcsolódó együttműködésben, kiemelve a 2017 és 2020 közötti magyar elnökség eredményeit. Elmondta: az elmúlt 50 évben egyértelművé vált, hogy a változó éghajlati viszonyok számos olyan kockázattal és hatással járnak, amelyek jelentősen veszélyeztetik az erdei ökoszisztémákat, a természeti erőforrásokat és az emberi közösségeket. Az élőhelyek biológiai sokféleséget veszélyeztető eltűnése, a felszínborítás megváltoztatása például egyik fő oka a klímaváltozásnak, azáltal, hogy csökkentik a szén-dioxid elnyelő képességet, s ezzel egy időben az éghajlatváltozás is visszahat az ökoszisztémák működésére.

Forrás: Agrárminisztérium

Ökrös Oszkár a környezeti és fenntarthatósági szemléletformálás és oktatás kapcsán jelezte: Magyarország nyitott egy ifjúsági hálózat kialakítására, hozzátéve, hogy – a már jól ismert Duna nap mintájára – hazánk javaslatot tesz a Kárpátok Napja kijelölésére is. A nyári iskolák és táborok szervezésének lehetőségéről szólva, a résztvevők figyelmébe ajánlotta a magyar zöld óvodai és ökoiskolai programok Kárpátokra való kiterjesztésének lehetőségét is.

A 2003 óta működő Kárpátok Egyezmény tagállamai, számos nemzetközi szervezet vezetőivel együtt tekintették át a helyi és regionális szintű, valamint az európai szintű együttműködés erősítése érdekében tett két évtizedes erőfeszítéseket. A vita az éghajlatváltozás, a szennyezés és a biológiai sokféleség csökkenését célba vevő lehetséges jövőbeli cselekvések jegyében zajlott. Az ülés keretében elfogadott miniszteri nyilatkozat üdvözli a régió eredeti állapotban fennmaradt erdőleltárának kidolgozását, valamint a Kárpátok erdei ökoszisztémáinak, éghajlat-változási kockázatainak és alkalmazkodási lehetőségeinek felmérését, az abban foglalt ajánlásokkal együtt.

agrotrend.hu / AM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook