Hírek
A hónap elejétől érvényes új szabványok
A Magyar Szabványügyi Testület honlapján az alábbi változások jelentek meg 2025. március 1-jétől.
Megjelent szabványok:
MSZ EN ISO 16140-7:2025 | Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszer-validálás. 7. rész: A mikroorganizmusokat azonosító módszerek validálásának protokollja (ISO 16140-7:2024) |
MSZ EN 17972:2025 | Élelmiszerek eredetiségvizsgálata. Élelmiszer-hitelesség és -csalás. Fogalmak, szakkifejezések és meghatározások |
MSZ CWA 18149:2025 | Irányelvek a mezőgazdasági és élelmiszeripari szerves hulladékok újrafeldolgozására/újra hasznosítására szolgáló extraktumok jellemzésére |
MSZ EN 17992:2025 | Élelmiszerek eredetiségvizsgálata. A 16-O-metilkafesztol, 16-O-metil-kahweol és származékaik összegének meghatározása pörkölt kávéban
¹H-qNMR-rel |
MSZ EN 18003:2025 | Élelmiszerek eredetiségvizsgálata. A 16-O-metilkafesztol-tartalom meghatározása zöld és pörkölt kávéban. HPLC-módszer |
MSZ EN 17958:2025 | Élelmiszerek eredetiségvizsgálata. A mono- (fruktóz és glükóz), di- és triszacharidok d13C értékének meghatározása mézben folyadékkromatográfiás-izotóparányos tömegspektrometriával (LC-IRMS) |
MSZ EN 16923:2023* | Élelmiszerek. A T-2 toxin és a HT-2 toxin meghatározása gabonafélékben, valamint csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt gabonatermékekben, SPE-tisztítással és HPLC-MS/MS-sel |
* Magyar nyelven
Új európai szabványkiadványok:
Az európai uniós tagságunkból, ezen belül az európai szabványügyi szervezetekben való teljes jogú tagságunkból adódó kötelezettségünk az európai szabványok bevezetése magyar nemzeti szabványokként, az európai szabványügyi szervezetek által megadott bevezetési határidőn belül.
Az európai szabványügyi szervezetek szabályai szerint az európai szabványok nemzeti szabványként bevezetése kötelező, nemzeti nyelven bevezetésük azonban nem.
A bevezetési határidők betartása érdekében – a magyar nyelvű bevezetéshez szükséges pénzügyi fedezet szűkössége és a rövid bevezetési határidő miatt, hasonlóan az Európai Unió országai szabványosító szervezeteinek gyakorlatához – Magyarországon is az úgynevezett jóváhagyó közleményes módszert kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az MSZT az európai szabványt jóváhagyó közleménnyel nyilvánítja magyar nemzeti szabvánnyá, és az európai szabvány angol nyelvű változata a magyar nemzeti szabvány. Ezek a szabványok az MSZT-ben megvásárolhatók.
EN IEC 63169:2020/A1:2025 | Electrical household and similar cooling and freezing appliances. Food preservation (IEC 63169:2020/AMD1:2024) |
EN ISO 5530-1:2025 | Wheat flour. Physical characteristics of doughs. Part 1: Determination of water absorption and rheological properties using a farinograph (ISO 5530-1:2025) |
EN ISO 5530-2:2025 | Wheat flour. Physical characteristics of doughs. Part 2: Determination of rheological properties using an extensograph (ISO 5530-2:2025) |
EN ISO 17715:2025 | Flour from wheat (Triticum aestivum L.). Amperometric method for starch damage measurement (ISO 17715:2025) |
EN 14538:2025 | Fat and oil derivatives. Fatty acid methyl ester (FAME). Determination of Ca, Mg, Na, K and P content by optical emission spectral analysis with inductively coupled plasma (ICP OES) |
EN ISO 3961:2025 | Animal and vegetable fats and oils. Determination of iodine value (ISO 3961:2) |
EN ISO 18363-2:2025 | Animal and vegetable fats and oils. Determination of fatty-acid-bound chloropropanediols (MCPDs) and glycidol by GC/MS. Part 2: Method using slow alkaline transesterification and measurement for 2-MCPD, 3-MCPD and glycidol (ISO 18363-2:2025) |
Agrotrend.hu/ NAK