Hírek

A hazai búzatermelés szakértőjére, Kosutány Tamásra emlékezünk

A hazai búzatermelés és szeszgyártás szakértője, KOSUTÁNY TAMÁS (Nyírlugos, 1848. márc. 7. – Budapest, 1915. jan. 19.) a keszthelyi gazdasági tanintézetben kezdte, majd a pesti tudományegyetem kémiai intézetében folytatta tanulmányait. Itt Than Károly professzor figyelt fel rá és javaslatára állami ösztöndíjjal Halléban tanulmányozhatta a mezőgazdasági kémiát. Ennek eredményeként írta meg első munkáját, A borászati vegytan alapvonalait. 1871-ben a magyaróvári gazdasági tanintézet tanára lett.

Forrás: wikipedia

Minisztériumi megbízásra kezdett foglalkozni a dohány kémiai vizsgálatával; a kísérletek eredményeit A magyarországi dohányok jelene és jövője című tanulmányában foglalta össze. 1883-ban tanártársával, Cserháti Sándorral megalapították a Mezőgazdasági Szemlét, ezt a havonta megjelenő gazdasági folyóiratot, amelyben tanácsot, segítséget akartak nyújtani mindenkinek, aki a mezőgazdaság bármely ágában tevékenykedett. Másik tanár-kollégájával a takarmányozásról jelentetett meg könyvet, majd cikksorozatot és – Lázár Pállal – kézikönyvet írt a szeszgyártásról; ezen a területen hamarosan a legtekintélyesebb szakembernek számított az országban.

A XIX. század végén a magyar mezőgazdaság központi kérdésévé vált a megfelelő minőségű búza termesztése, lisztminősítő eljárások kidolgozása. Kosutány két másik tanártársával kapott állami megbízást a vizsgálatok elvégzésére. Magyarország szinte minden vidékéről származó, közel 600 búzafajta folyamatos, 6 éven át tartó vizsgálata alapján készült el az összefoglaló tanulmány.

1903-ban Kosutány az országos kémiai intézet igazgatója és műegyetemi tanár lett, időközben az akadémia is tagjává választotta a növényi fehérjék képződéséről írott székfoglalója alapján. Emellett nem tartotta lealacsonyítónak, hogy molnárképző vagy szeszgyárvezetői tanfolyamokon tartson előadásokat gyakorlati kérdésekről. Népszerű, szuggesztív előadó volt. Sokoldalú, fáradhatatlan tevékenységét számos kitüntetés koronázta.

agrotrend.hu / Jeles Napok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés