Hírek

Ausztrália csodaalmával áll elő

Olyan szuperalmát nemesített az ausztrál nyersanyagipari- és halászati minisztérium, amely sokáig eltartható, édes, és ellenáll a varasodás nevű gombabetegségnek.

Létrehozva:

|

Az ausztrál kormány világszerte forgalomba kívánja helyezni az RS103-130 jelzést viselő almát.
    
Tim Mulherin miniszter elmondása szerint a gyümölcs egyedülálló módon kombinálja a kiváló ízt és a varasodás elleni rezisztenciát. Amivel a termék kiváltképpen betörhet a nemzetközi almapiacra, az a különösen sokáig való eltarthatósága. Szobahőmérsékleten 14 napig marad ropogós mindenféle gázzal vagy vegyi anyaggal történő előkezelés nélkül. Hűtve pedig négy hónapig frissen tartható az alma.
   
A sikert genetikai manipuláció nélkül érték el a kutatók – közölte a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). Az RS103-130 ezen kívül öt másik fajtával összehasonlítva meggyőző aromáról tett tanúbizonyságot. A kutatók szerint kétségkívül a világ legjobb almájáról van szó. A minisztérium jelenleg aktívan készül az állami gyümölcs nemzetközi forgalomba helyezésére.
   
Az almatermesztés terén évezredes tapasztalattal bíró európai országok – Belgium, Németország, Nagy-Britannia és Hollandia – a kérkedő marketing ellenére elismeréssel fogadták a fajtát.
   
Nagy-Britanniában Dez Barbara, a Warwicki Egyetem vezető agrárkutatója áttörésről beszélt – már amennyiben az állítások beigazolódnak.
   
Német szakemberek szerint nagy dolog a négy hónapos eltarthatóság hűtött körülmények között, ám mégsem elég, hiszen a termésnek egészen az új almák éréséig frissnek kell maradnia, tehát legalább háromnegyed évig. A hűtőházakban az oxigén és a szén-dioxid precízen beállított elegye gondoskodik arról, hogy még az enyészetre érzékenyebb fajták is jó bőrben megérjék a tavaszt. Ezen kívül az 1-MCP nevű gázzal csökkenteni lehet az etiléntermelést, amely a korosodó, ráncosodó, rothadó almákban zajlik.
   
A varasodás ellen azonban korábban nem sikerült átütő eredményt elérni. Az eddig rezisztenssé nemesített fajták mind csődöt mondtak, miután a kórokozó gomba továbbfejlesztette magát. Amennyiben a queenslandieknek tényleg sikerült olyan sokszoros rezisztenciát létrehozniuk, amelyen eddig az összes európai nemesítő elvérzett, az tényleg nagy dobásnak számítana – véli az almatermesztő Európa.

Forrás: MTI
     

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook