Hírek

Tavalyi árakkal kezdődik a magyar halszezon

A magyar halászok tavalyi árakkal és korrekt piaci magatartással készülnek a karácsonyi halmenühöz. A tengeri csodákból is bőséges választékot ígérnek a kereskedők.

Létrehozva:

|

A halászok karácsonyi szállítási szerződései alapján a fogyasztók a következő napokban a múlt évi árakra számíthatnak. Idén a forró nyár nem kedvezett a tógazdaságoknak, de ez most a magyar halászok számára jó, hiszen nem kell szlovák és cseh pontyimportra számítani. Ezzel szokták ugyanis az áruházláncok lenyomni az árakat.

A halászok abban is reménykednek, hogy az idén egyik nagyáruház sem akciózik majd importált édesvízi hallal. Orosz Sándor, a Halászati Terméktanács igazgatója szerint a halak már a tárolótavakban vannak.

Az árak pedig nagyjából megfelelnek a tavalyi szintnek. A halárusító helyeken a fogyasztás kétharmadát adó ponty kilóját most 600-900 forintért, a pontyszeletet 1000- 1400 forintért adják.

A harcsát 1400, a csukát 900-1000 forintért, a süllőt 1500-ért, az afrikai harcsát, illetve filéváltozatát, valamint a mediterrán vidékekről származó kéksügért pedig 1200-2000 forintért mérik. A hazai vizekben nevelt afrikai harcsát filéként árusítják, s azt ajánlják, otthon ne is próbálkozzunk a pucolással.

A hazai halak közül a jóval olcsóbb busa és amur is bőven kapható, e halak filéje és törzse kilónként 600-900 forint.

Az élő halak esetében most is lehet számítani ellenőrökre, akik a halárus esetében is odafigyelnek arra, az eladótérben ne legyen vergődő halaktól túlzsúfolt akváriumok.

A nagyobb piaci halárusoknál és az áruházláncokban karácsony előtt a szokásosnál bőségesebb tengerihal-, rák- és kagylóválaszték várja a vevőket. Az árak borsosak, nem árt alaposan körülnézni, mert kétszeres árkülönbségek is előfordulnak. Igen népszerű a lazac. A tengeri és édesvízi vándorból egész halat, filét, szeletet, kockát árusítanak nyersen és konyhakészen, 3200 és 6000 forint közötti áron. A lazacfélék között a legdrágább a füstölt norvég lazacfilé, ezért már kilónként 8000-9000 forintot kell fizetni. (A tengeri választékra jellemző tájékoztató árakat egy fővárosi halkereskedőtől kaptuk.)

A tisztított tengeri sügér, valamint a filé kilója 3800, illetve 6100 forint, a cápaszelet 1800, a heckfilé és -törzs ára 3500 és 1400 forint, a lepényhalé 2800, a nyelvhal 3200, az ördöghal 4800 forintba kerül kilónként. Nem árt a tengeri "herkentyűknél" az óvatosság, mert előfordulhat, hogy míg a bemutató akváriumban virgonckodnak a tengeri különlegességek, addig az eladópult jégágyán már régebben jobblétre szenderült társaik hevernek.

A pangasius (harcsacápa) egyelőre még különlegeségnek számít a hazai halpiacion. A vietnami édesvizekben honos, vérmes küllemű hal apró rokonait az akvaristák jól ismerik. Néhány éve azonban nagyobbacska változatai a serpenyőkbe is kerültek. Sándor Gyula, az egyik importáló, a Delforg Kft. ügyvezetője elmondta: kétféle méretben – 14-16 és a 16-23 dekásan kerülnek a szálka nélküli halak a fagyasztógondolákba.

 A szakember felhívta a figyelmet arra a csalási lehetőségre, amellyel egyre több fagyasztó cég próbálja a gyanútlan vevők pénzét kicsalni. Egy bizonyos eljárással az egyedileg lefagyasztott, drágább halakat vékony védő jégréteggel vonják be. Ez a nemzetközi gyakorlatban mintegy tíz százalékkal növeli a bruttó súlyt, de vannak olyan vállalkozások, amelyek akár 30 százalékos jégsúllyal gyarapítják a halat.

 Ilyenkor a jeget vesszük meg méregdrágán. A háziasszony pedig csodálkozik, ha a receptben megadott mennyiséget vásárolta, s a vendégek éhen maradnak.

A Halászati Terméktanács adatai szerint évről évre növekszik a halfogyasztás. Igaz, az egy főre jutó, évenkénti 3,74 kilós vásárlással még mindig a sereghajtók közé tartozunk Európában. De Orosz Sándor szerint ez is előrelépés, mégpedig tíz év alatt átlagosan egy kilóval nőtt a hazai fogyasztás, amelynek fele a tengerihal-féleségekből jön össze.

Forrás:Népszabadság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook