Hírek

Az agrárágazat támogatása szinte megegyező az ideivel

Az agrárágazat a jövő évben csaknem ugyanannyi támogatást kap mint az idén – mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Létrehozva:

|

Márhr András szakállamtitkár hozzátette: az ágazat támogatására felhasználható bruttó – az Európai Unióból származó forrásokat is tartalmazó – támogatási összeg a 2009-es 472,8 milliárd forinttal szemben 2010-ben 463 milliárd forintot tesz ki. Ebből uniós forrás 373,6 milliárd forint – 80,7 százalék -, a nemzeti forrás pedig 87,4  milliárd forint, az összes igénybe vehető támogatás 19,3 százaléka.
    
Jelezte azt is, hogy az FVM 2010-es támogatási előirányzata az idei 177,0 milliárd forinttal szemben jövőre mintegy 130 milliárd forint lesz.
   
A szakállamtitkár a változásokat részletezve elmondta, hogy a következő fő tételekből adódik a csökkenés jövőre: a tb-járulék és az egészségügyi hozzájárulás csökkenése miatti 1,1 milliárd forintos korrekcióból, továbbá az idén kormánydöntés alapján zárolt 11,5 milliárd forint és 1,5 milliárd forint egyensúlyi tartalék elvonásából.
   
Emellett csökkentő tétel még a közvetlen termelői támogatás nemzeti kiegészítéséből, azaz a top-up-ból már korábban elvont 33,0 milliárd forint, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) nemzeti hányadából elvont 5,0 milliárd forint is.
   
Megjegyezte ugyanakkor az FVM az Integrált Irányítási és Ellenőrzési Rendszerre (IIER) kapott 3,0 milliárd forintot, és az agrárkár enyhítési rendszer változása miatt is mintegy 2,0 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésre jövőre a tárcánál.
   
Máhr András utalt arra: a tej ágazatban tapasztalható zavarok kezelésére több forrást biztosít az FVM 2010-ben. A tejpiaci gondok enyhítésére, a termelőknek még az idén ősszel kifizetik az úgynevezett tej top-up-ot, azaz a nemzeti támogatásból az ágazatnak járó összeget. Ez mintegy 16 milliárd forint lesz.
   
Így – közölte a szakállamtitkár – a jövő évi elvonás tényleges összege, csak korábban már közölt 33 milliárd forint lesz.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook