Hírek

Túlkínálat van a gabonapiacon

Túlkínálat és alacsony árak jellemzik a magyar gabonapiacot, amely gyakorlatilag "befagyott" – mondták egybehangzóan a szakemberek a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Gabonatermesztők Országos Választmányának budapesti tanácskozásán.

Létrehozva:

|

A pangás nemcsak Magyarországra jellemző, a világpiacon is hasonló a helyzet – mondta Török Sándor, az Agrocont Zrt. elnöke. Példaként említette, hogy az étkezési búza és a kukorica ára Franciaországban 122-127 euró körül van tonnánként. Magyarországon ennél mintegy 25-30 euróval alacsonyabb: a belföldi ár a kukoricánál 24-26 ezer, míg az étkezési búzánál 25-27 ezer forint körüli.
    
Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar gabonapiacot az állam nem tudja refinanszírozni. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az agrártárca segítette és segíti a gabonatermelőket, példaként említve a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) gabona forgóeszköz hitel programját.
   
Máhr András a gabonapiac legnagyobb gondjának a likviditás hiányát mondta. Ez szerinte azért alakult ki, mert a bankok a gazdasági válság miatt óvatosabbá váltak ezen a területen. Példaként említette, hogy a közraktári finanszírozás korábbi 90 százalékos szintje 70-80 százalékra esett vissza. De az állandó vásárlók is sem invesztálnak hosszú távú vételekbe – mondta, hozzátéve, hogy a malmok csak napi szükségletre vesznek búzát, esetleg egy-két heti készletet.
   
A szakállamtitkár szerint a magyar gabonapiac további alakulását nagymértékben befolyásolja a világpiac, ezen belül is az Egyesült Államok gabonapiacának folyamatai, valamint az olaj árának további emelkedése esetleg csökkenése.
   
Jelezte: az MFB gabona forgóeszköz hiteléből, ami eredetileg 15 milliárd forint volt, már csak mintegy 2 milliárd forint áll rendelkezésre. Máhr András szerint ha ez a keret kimerülne, az agrárkormányzat kész további források felkutatására. Emellett a SAPS kifizetések jórészét – várhatóan 70 százalékot – még az ősszel folyósítani kívánja az agrártárca előlegként.
   
A MOSZ a gabonapiaci gondok megoldása érdekében egyebek mellett javasolja, hogy az állam tulajdonában lévő, gabonakereskedelmet folytató társaságok – Concordia Közraktár Zrt., TIG Kht. – legalább 500 ezer tonna mértékig, végezzenek állami felvásárlást. Továbbá a magyar kormány kezdeményezze az EU Bizottságnál, hogy a 2009/2010-es intervenciós időszakra megjelölt  0” tonnás intervenciós felvásárlás kvótáját állapítsák meg olyan mértékben, amely érdemben nyújthat segítséget a magyar kukoricatermesztők számára.
   
Kezdeményezi a MOSZ azt is: a magyar kormány biztosítsa, hogy az EU területalapú támogatás 2009–ben minden olyan terület után kifizetésre kerüljön, ahol a fizikai blokkon belül nem volt túligénylés. Azon termelők esetén, akiknél túligénylés miatt, nem fizethető ki a támogatás teljes összege, azok a vitatott összeg levonásával megállapított támogatáshoz jussanak hozzá ebben az évben. Emellett javasolja a szövetség, hogy a bizottság indítsa meg az exporttámogatásokat a gabonapiacon, és hozza előre a búza intervenciós felvásárlásának kezdetét szeptemberre.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook