Hírek

Vádemelési javaslat tiltott vadászat miatt

 Olasz állampolgárokhoz köthető tiltott vadászat miatt vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy hartai lakos ellen – közölte honlapján hétfőn a rendőrség.

Létrehozva:

|

Az NNI a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatával együttműködve, hivatalból indított nyomozást természetkárosítás gyanúja miatt ismeretlen személyek ellen az év elején, amikor Bács-Kiskun megye területén olasz állampolgárokhoz köthető tiltott vadászati tevékenységet észleltek – olvasható a police.hu oldalon.
    
Az eljárás során a nyomozóhatóság egy hartai lakosra figyelt fel, akinél a házkutatás során természetvédelmi oltalom alatt álló, vadászat során elejtett, majd megnyúzott nyári ludak kerültek elő.
   
A nyári lúd természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint. Összesen 12 védett egyedre megvalósított bűncselekmény bizonyítható, de az eljárás során beszerzett adatokból feltételezhető, hogy a 2008. október és 2009. február közötti vadászidényben a nyomozásban felmerült elkövetői kör ennél nagyságrendileg lényegesen több védett állat elpusztításában működhetett közre.
   
A nyomozás adatai szerint a gyanúsított a terhére rótt bűncselekményt hazánkban tartózkodó olasz vadászok kérésére teljesítette rendszeres anyagi ellenszolgáltatás fejében azért, hogy a madarak nyúzásával a későbbi ellenőrzéseket meghiúsítsák. Ugyanis ha a madarakról a fejeket, végtagokat és a tollazatot eltávolítják, akkor ellehetetlenül a helyszíni azonosításuk. Tettenérés hiányában e természetkárosítások bizonyítása – a helyszínen nem foganatosítható – igen költséges, hosszadalmas DNS-vizsgálat lefolytatásával oldható meg.
   
Ugyancsak bizonyítási nehézséget okoz, hogy a hatósági előírások ellenére a külföldi vadászok személyi adatait nem minden esetben rögzítik.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook