Hírek

Békés megye az apróvadak hazája

Békés megye apróvadállománya országosan is jelentős, hiszen évente átlag 500 ezer mezei nyúl és fácán kerül terítékre, s ebből 100 ezer Békésben – hangzott a Békés Megyei Vadászkamara sajtótájékoztatóján pénteken Sarkadon.

Létrehozva:

|

Csoma Antal, a megyei vadászkamara elnöke elmondta: a mezei nyúl állománya eléri a 100 ezer darabot, s ebből egy-egy szezonban 20-30 ezer állat kerül terítékre.
    
Fácánból a törzsállomány szintén 100 ezer, ezen felül a megyében működő 80 vadásztársaság még évente 200 ezer darabot helyez ki, s a vadászat során általában 80-100 ezer kerül terítékre.
   
Töretlenül szaporodnak az őzek, napjainkra már meghaladja a 30 ezret a létszámuk, ráadásul igen jó minőségek a puskavégre került négylábúak, hiszen Békésben az elejtett őzek 18-20 százaléka lesz érmes, szemben az országos 4 százalékos átlaggal.
   
A dámszarvasvadászat a korábbi években intenzívebben zajlott, elsősorban vadkármegelőzés céljából, így Békésben a számuk nem éri el a háromezret. Az állatok inkább az erdős területeket szeretik, s a mostani létszámuk megegyezik élőhelyeik vadeltartó képességével.
   
Zuberecz Tibor, a vadászkamara tikára az MTI érdeklődésre elmondta, hogy az állatok által okozott károk megtérítése komoly erőfeszítéseket követel meg a vadásztársaságoktól. A mezei nyúl például különösen szereti pusztítani a napraforgótáblákat, de komoly károkat okoznak az egyre szaporodó vaddisznók is. Becslése szerint egy-egy társaság évente megközelítőleg egymillió forintot fizet ki az állatok károkozása miatt a földtulajdonosoknak.
   
Ugyanakkor az állatállományban komoly károkat okoznak a rókák, sőt az utóbbi időszakban ismét megjelent Békésben az aranysakál is. Az állat nagyobb mint a róka, ráadásul csapatban vadászik, így képes elejteni akár egy kifejlett dámszarvast is.
   
A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy szeptember 5-én immár 19. alkalommal Gyulán, a Várkertben ismét megrendezik a megyei vadásznapot.
Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook