Hírek

Még nincs vége a válságnak

Újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi aktívum az első fél év végén. Bár a zuhanás véget ért, egyelőre nem beszélhetünk élénkülésről.

Létrehozva:

|

Enyhülést hozott a külső kereslethiányban az első nyári hónap. Az export visszaesése a korábbi közel 30-cal szemben már „csak” 21 százalék volt, ugyanakkor az import még mindig alig mutat életjeleket.

Ez viszont a külkereskedelmi mérleg további javulásához vezetett, a szaldó már meghaladja a kétmilliárd eurót, ez soha nem látott aktívumnak felel meg. Az ipari termelők is profitáltak a kedvezőbbre forduló trendből, ami szintén azt jelenti, kevésbé meredek a mostani zuhanás, mint télen volt.

A 18,6 százalékos szűkülés azonban még így is azt mutatja, nagyon alacsony szinten stagnál a termelés. Sok vállalat nem képes azonban átvészelni a szűkös helyzetet, így 35 százalékkal több cég került fel- és végelszámolás alá, mint a válság előtt. A helyzetet csak súlyosbítják a lánctartozások, illetve a közüzemi szolgáltatások és az üzemanyag drágulása.

Az ipari termeléssel is összhangban van a pozitív meglepetés, hiszen ekkora havi többletet nem vártak a szakértők. Az import viszont annak ellenére nem futott fel, hogy július 1-jétől már magasabb áfakulcs terheli a legtöbb terméket, és ilyenkor ezekből rendszerint „bespájzolnak” az érintettek. Az adólépés miatt emelkedő belföldi árak ugyanakkor továbbra is leszoríthatják a fogyasztást, s ezzel együtt az importot is.

Forrás : VG

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook