Hírek

Fejlődés a tudomány útján

 gabonaárak alakulása és az egyéb termelési költségek folyamatos növekedése költségoldalról teszi egyre feszítettebbé a gabonaféléket legfontosabb alapanyagként felhasználó sütipari és állattenyész vállalkozások gazdálkodását.

Létrehozva:

|

Értékesítési oldalról az ers uniós versenytársak megjelenése és a kiskereskedelmi láncok ers pozíciói jelentenek kihívást a pékségek, valamint a húsértékesítési tevékenységet folytató vállalkozások vezeti számára.
A kiutat keres cég számára két lehetséges stratégia hozhatja meg a kívánt sikert. A költségek visszafogása, a termelés hatékonyságának és a kapacitások kihasználtságának növelése az egyik lehetséges út, de ennek vannak veszélyei. A költségek nem szoríthatóak egy bizonyos szint alá, st sokszor küls adottságok (pl. energia, alapanyag). Az alternatíva az innováció és a marketing: az aktuális kutatási eredmények gyors gyakorlati alkalmazása, értéknövelt, egyedi termékek piacra vitele.
Magyarországon számos kutatóhely folytat magas színvonalú élelmiszer-tudományi és takarmányozási kutatásokat, jelents, a gyakorlatban is jól alkalmazható, gyors, kézzelfogható eredménnyel.
Az üzletmenet mindennapi problémái, a vevk pontos, gyors kiszolgálására törekvés sok esetben elvonja a figyelmet és az energiát az újdonságok folyamatos követésétl. Így elfordul, hogy a kutatóintézetekbl lassan és nehezen kerülnek át a vállalkozások napi munkájába a legújabb módszerek és fejlesztések. A széles vevkörrel rendelkez vállalatok támogathatják partnereiket azzal, hogy az egyetemek, kutatóintézetek tudását beépítik termékeikbe és szolgáltatásaikba, megmutatják azok gyakorlati alkalmazásának módját és elnyeit. A malom- és takarmányipari területen szolgáltató ABO CSOPORT érzékelte ennek fontosságát és partnerei számára szakmai napokat szervezett a funkcionális sütipari termékek és a modern takarmányozás témakörében. A Kaposvári Egyetem, a Keszthelyi Egyetem, a Mosonmagyaróvári Egyetem, a Nyíregyházi Fiskola, a Debreceni Agrártudományi Egyetem elismert, vezet kutatói ismertették a meghívott vendégekkel munkájuk eredményeit. Az eladásokat követ szakmai konzultációkon a gyakorlati szakemberek hasznos tudást kaphattak az ket leginkább foglalkoztató témákban. A sütiparban a funkcionális élelmiszerek, a természetes alapanyagokkal – tökmag, lenmag, paradicsom – egészségesebbé tett sütipari termékek váltották ki a legnagyobb érdekldést, míg a takarmányozás témakörében a bioüzemanyag-gyártás melléktermékeinek felhasználási lehetségeirl folyt aktív szakmai párbeszéd.
A partnerektl érkez pozitív visszajelzésektl megersítve az ABO CSOPORT a szimpóziumok évenkénti megrendezésével hagyománnyá kívánja fejleszteni a tudomány és az üzleti élet közvetlen kommunikációját lehetvé tev rendezvényeket.

Forrás: Napi Gazdaság/ Szerző: Tóth László Levente

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook