Hírek

Jó bornak is kell a cégér – ötnapos borünnep kezdődik Keszthelyen

A Zalai-dombságban és a Balaton-felvidéken termelt borokat, a tájegység gasztronómiai hagyományait mutatják be a szerdán kezdődő ötnapos borünnepen a keszthelyi a Balaton-parton.

Létrehozva:

|

A fesztivál a borlovagrendek, borhölgyek, fúvószenekar, néptáncosok, lovashuszárok Fő térről induló látványos felvonulásával szerdán délután hat órakor kezdődik, majd a Balaton partján folklórgálával, néptáncosok, népzenei előadók műsorával folytatódik.
    
A programsorozatra idén tematikus blokkokat állítottak össze – ismertette Csengei Ágota, a Goldmark Művelődési Központ igazgatója. A csütörtöki jazznapon a Budapest Ragtime Band ad koncertet. A világzenei napokon – pénteken és szombaton – a Besh o’ droM együttes és a Váradi Roma Café lép fel, vasárnap pedig bluest hallgathat a közönség. 
   
A népi mondással ellentétben a jó bornak is kell a cégér – vallja Csengei. Hozzátette; a rendezvény a zalai gazdáknak jó lehetőség arra, hogy megmutathassák, milyen kiváló borai vannak ennek a vidéknek. Idén tizennégy zalai borház kapott meghívást a seregszemlére. Gravírozott üvegpohárban kínálják a pincészetükben termelt boraikat, és a borkészítésből visszamaradt törkölyből készült pálinkát, mert úgy gondolták, hogy a borünnephez ez jobban illik, mint a műanyag pohár.
   
A borkóstoláshoz természetesen a zalai ízek, az olyan gasztronómiai különlegességek is tartoznak, mint például a pogácsa, a kürtőskalács, a langalló. A szervezők az ételkészítést a szakácsok fantáziájára bízták, mindössze egyetlen kérésük volt, hogy balatoni hal – sütve, fűszerekkel ízesítve, vagy akár halászlé formájában – mindenképpen legyen a kínálatban.
   
Míg a szülők a borutcát járva a jófajta zalai nedűket kóstolgatják, a csemeték a gyermekszigeten koncerteken, meseelőadásokon vehetnek részt, vagy kipróbálhatják a játszóházakat, légvárakat.
   
Az igazgató hozzáfűzte; Keszthely és a város környéki települések idén első alkalommal közös, magyar és német nyelvű kiadványt készítettek a borfesztiválokról. A hét település összefogásával sokkal színvonalasabb kiadvány készült, mint amilyet egy-egy település megengedhet magának.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook