Hírek

A válság miatt már a helyiek szedik a szőlőt Franciaországban

Kiszorították a külföldi kétkezi munkásokat a helyi franciák a híres Beaujolais borvidéken, a gazdasági válság miatt tízezer helyi munkanélküli vagy nehéz helyzetbe került lakos jelentkezett a szüretre.

Létrehozva:

|

A könnyű, friss, gyümölcsös vörösboráról ismert Beaujolais Champagne kivételével az egyetlen olyan borvidék, ahol még mindig kézzel szedik a szőlőt. A rosszul fizető, deréktörő munka korábban leginkább külföldieket vonzott, manapság azonban a franciák is ráfanyalodnak a kétkezi szüretre.
   
A munkára vadászó helyiek Villeurbranne egyik csarnokában gyűltek össze, hogy megegyezzenek a termelőkkel. A gazdák egyébként nagy örömmel veszik a környékbéliek jelentkezését, mivel így elkerülhetik a szállásadással kapcsolatos vitákat.
   
"A gazdasági problémákkal a munkások toborzása is megváltozott: míg korábban országos, de még inkább nemzetközi szinten folyt, manapság már a környéken zajlik" – mondta a Beaujolais körzetében működő állásközvetítő központ igazgatója. A helyi munkanélküliek, diákok és nyugdíjasok mellett olyanok is jelentkeztek a szüretre, akik szabadságukat töltik egy kis szőlőszedéssel, hogy némi plusz bevételre tegyenek szert.
   
A beaujolais-i bortermelők összesen 50 ezer munkást fogadnak fel a szüretre, amely 18 ezer hektárnyi területen zajlik majd.
   
"Becsléseim szerint tíz nap alatt 700 eurót (190 ezer forint) kereshetek a szőlőszedéssel, anélkül hogy veszítenék a segélyeimből. Ez nagy segítségemre lehet" – mondta egy 51 éves alkalmi szüretelő, aki immár négy éve munkanélküli.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook