Hírek

Bioetanol és nanoőrszem – tudományos nagyprojektek támogatása 8,8 milliárd forint értékben

A közelmúltban döntöttek a Nemzeti Technológiai Program idei első félévi pályázati támogatásairól: összesen 20 tudományos nagyprojekt kapott támogatást 8,8 milliárd forint értékben. A pályázó konzorciumok öt alkategóriában nyújthattak be projektjavaslatokat.      

Létrehozva:

|

Az élettudományok, az ipar, az agrárium és az élelmiszeripar, a fenntartható környezet, illetve a védelmi és biztonsági kutatások területéről összesen 157 pályázat érkezett a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Nemzeti Technológia Programjához. Végül 20 pályázat részesült támogatásban, a nyertes projektek között összesen 8,8 milliárd forintot osztottak szét. Vass Ilona, az NKTH elnökhelyettese az eredményhirdetésről szóló sajtótájékoztatón elmondta, olyan tudományos kutatási pályázatokat támogattak, melyek nagy kockázatúak, interdiszciplinárisak, valamint jelentős társadalmi és gazdasági hatással bírnak. Ugyancsak szempont volt a pályázatok elbírálásánál, hogy mennyi munkahelyet tud teremteni, illetve megtartani egy-egy kutatási program, hány fiatal kutatót tud foglalkoztatni, továbbá stratégiai partnerség kialakításához vezet-e.

Vass Ilona beszámolt arról is, hogy a támogatások 52 százaléka kkv-khoz kerül, vagyis a projektekben jelentős a vállalati részvétel. Az NKTH elnökhelyettese szerint a megítélt támogatási összegek nemzetközi mércével mérve is jelentősnek számítanak. Idén a projektek átlagos nagysága több mint 400 millió forint volt.

A sajtótájékoztatón két nyertes projektet mutattak be. Egyik az úgynevezett nanoőrszem, melynek segítségével jobban megismerhető a szervezet ionháztartása, illetve bizonyos betegségek kialakulása. A másik projekt a bioetanol gyártása során keletkező melléktermékek hasznosítását kutatja.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook