Hírek

Magyar-finn agrártárgyalások Budapesten

Az unió közös agrárpolitikáját (KAP) 2013 után is fenn kell tartani, ebben megegyezik a magyar és a finn álláspont – jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, azt követően, hogy tárgyalt finn kollégájával.

Létrehozva:

|

Sirkka-Liisa Anttila finn mezőgazdasági és erdészeti miniszter a magyar agrártárcsa vezetőjének meghívására tartózkodik Budapesten.

A finn szakminiszter jelezte: egyetértettek magyar kollégájával abban is, hogy a KAP finanszírozását 2013 után sem csökkenő forrásokból kell megoldani. Hozzátette: Finnország támogatja azt a magyar álláspontot is, hogy az uniós agártámogatások mértékét ki kell egyenlíteni az új és a régi tagállamok között.

Gráf József hangsúlyozta: a magyar és a finn álláspont az uniós agrárkérdésekben általában közel áll egymáshoz vagy megegyezik. Példaként említette, hogy a két ország nézete egyező abban is, hogy az élelmiszergazdaság szerepe a következő években nem csökken, hanem növekszik majd. Így várhatóan a közös agrárpolitikában az úgynevezett első pillér szerepe – azaz a közvetlen támogatásoké – 2013 után is fontos lesz.

A finn agrártárca irányítója külön is beszélt arról, hogy fontosnak tartja a két ország együttműködését a kedvezőtlen adottságú területek fejlesztésében, és a két országnak egy közös álláspont kialakítását és képviseletét az unióban.

Sirkka-Liisa Anttila finn mezőgazdasági és erdészeti miniszter fontosnak tartotta a magyar és a finn agrártárca közötti együttműködés még szorosabbá tételét. S eben felajánlotta, hogy Finnország megosztja tapasztalatait Magyarországgal az unió soros elnökségével kapcsolatban. Ez utóbbit Gráf József köszönettel vette, Magyarország ugyanis 2011-ben látja majd el ezt a feladatot. Továbbá beszélt még arról is, hogy a kétoldalú tárgyalásokon szóba került még az agrárium finanszírozhatóságának fenntartásáról, valamint a szerda délutáni üzemlátogatás során a két miniszter érinti majd a uniós tejpiaci helyzetet is.

A finn agrárminiszter megjegyezte: Finnországba szóló meghívást adott át Gráf Józsefnek, továbbá a hivatalos program befejeztével, még néhány napot Magyarországon tölt férjével.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook