Hírek

A biozöldség sem vegyszermentes

Az ökológiai gazdálkodásból származó zöldségek és gyümölcsök 1,24 százalékában talált a megengedett határértéknél magasabb növényvédőszer-koncentrációt az uniós élelmiszerbiztonsági ügynökség.

Létrehozva:

|

A pármai székhelyű EFSA most tette közzé az EU-tagállamokban 2007-ben vett minták vizsgálatának eredményeit. Összességében javult az eredmény, hiszen a hagyományos gazdálkodással előállított gyümölcs- és zöldségminták közül egy évvel korábban még öt, most azonban alig négy százalék volt a határértéket (Maximum Residue Level, MRL) meghaladók aránya. A különböző terményekben 354-féle vegyszer nyomait mutatták ki a kutatók.

A szóban forgó határértékeket a 2006-ban előterjesztett és véglegesen 2008 végén elfogadott uniós növényvédőszer-direktíva tartalmazza. Az EFSA hangsúlyozza, hogy a vegyszermaradványokra megszabott MRL túllépése még nem jelent automatikusan egészségügyi kockázatot. Az MRL-határok az esetek töbségében jóval a mérgezési szint alatt vannak, ezért csak nagy mennyiségű ilyen terménye elfogyasztása okozhat károsodást az emberi szervezetben.

A jelentésből az is kitűnik, hogy a biogazdálkodásból származó minták esetében 1,24 százalékra rúgott a határértéket túllépők aránya. Ez első pillantásra érthetetlen lehet, hiszen az ökológiai gazdálkodásban a közvélekedés szerint nem alkalmaznak vegyszereket. Alfred Schädeli, a Svájcban működő organikus mezőgazdasági kutatóintézet (FiBL) szakértője szerint az lehet a magyarázat, hogy a biofarmok körüli levegőben és talajban előfordulhatnak vegyszerek, és ez kis mértékben a bioterményekre is hatással lehet.

Az intézet egy másik kutatója, Gabriela Wyss viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az ökogazdák is használnak növényvédőszereket, csak ezek természetes alapanyagú készítmények. Ezek a szintetikus szerekhez hasonlóan mérgezőek, ám sokkal hamarabb lebomlanak a környezetben, ezért kisebb eséllyel jutnak be a fogyasztók szervezetébe.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook