Hírek

Bikavér ünnep Egerben

Az elmúlt évtizedben a "nagy öregek" mellett felnőtt egy ifjú borász nemzedék is, amely tiszteli és szereti munkáját és továbbviszi a hagyományokat – hangoztatta Gráf József, amikor pénteken Egerben megnyitotta a 13. Bikavér ünnepet.

Létrehozva:

|

A földművelési miniszter hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedben a magyar borok egyre elismertebbek világszerte, köszönhetően Magyarország kitűnő termőhelyi adottságainak, illetve kiváló borászainak.
    
A miniszter elmondta, hogy a hazánkban megtermelt 3,5 millió hektoliter borból 2,8 millió hektolitert belföldön fogyasztunk el, a fennmaradó mennyiségről ítéli meg a világ a magyar borászatot.
   
Az egyik legismertebb magyar bor pedig a bikavér, ami elviszi Eger és Magyarország jó hírét a világba – hangoztatta Gráf József.
   
Habis László a település polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a borünnepen 30 egri borászat legkiválóbb bikavér borait kóstolhatják meg a látogatók, illetve 15 helyi étterem 30, a borokkal harmonizáló fogást kínál az italokhoz.
   
A megnyitón átadták a hegyközség díjait. Eszerint a 2009-es év szőlőtermelőjévé Bukuli Sándort választották. Az év borásza Lőrinc György lett, míg az év borgasztronómusa díjat Macsinka János vehette át.
   
Egyben az egri bikavér nagyköveteivé választották Eperjes Károly színművészt és Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét.
   
A borünnepre vasárnap estig várják a vendégeket a város szíváben, a Dobó téren felállított sátrakban.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook