Hírek

Mintegy ötezer hektár mezőgazdasági terület víz alatt Vas megyében

Több mint 5000 hektár mezőgazdasági terület került víz alá Vas megyében az esőzések és a Rába áradása miatt – tájékoztatta Tóth Istvánné, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) földművelésügyi igazgatója 

Létrehozva:

|

 vízzel elárasztott földek 80-85 százalékán kalászos gabonát, kukoricát, repcét termesztettek. A földművelésügyi igazgató szerint a kalászosok és a repce megmentésére nem sok esély van, kukoricaföldeken pedig csak az ár levonulása után becsülhető fel a kár.  
    
Vas megyében több mint 150 ezer hektáron termelnek szántóföldi növényeket; a földek 24 százalékán búzát, 22 százalékán – az országos átlagnál 5 százalékkal kisebb területen – pedig kukoricát termesztenek. Az országban a szántóföldek 25 százalékát búza-, 27 százalékát pedig kukoricatermesztésre hasznosítják.
   
Vas megyében a földek 16,5 százalékán ipari növényeket, 8 százalékán pedig takarmánynövényeket vetettek. A többi területet többségében évelő, pillangós virágú és egyéb, alternatív növényekkel – facélia, köles, olajtök, mustár, mák, fűmag – hasznosítják.
   
A termelők közel 37 ezer hektáron vetették el az őszi búzát, további 900 hektárnyi területen pedig étkezési rozs terem. A takarmányrozst néhány évtizeddel ezelőtt a "silányabb földekre vetették", de amióta jobb minőségű talajba kerül a mag, a hozama, árbevétele vetekszik a jó minőségű búzáéval is. 
   
Az előrejelzések szerint a kalászos növényeknél – őszi búza, őszi árpa és a tritikálé – hektáronként 4 tonna termésátlag várható. A búza tonnájáért a termelők minőségtől függően 30-40 ezer forintot szeretnének elérni, de most még nagy a bizonytalanság a búzapiacon.
   
A 10 ezer hektáros árpaföldön a becslések szerint 2,8 tonna körüli termésátlagot várnak, és ugyancsak kisebb termésátlagra számítanak a 2 ezer hektáros zabföldön.
   
A takarmányrozs szerepét a gyengébb földeken is a jól termeszthető és általában jól eladható tritikálé vette át. Az 5 ezer hektáron elvetett növény termésátlaga várhatóan elérheti a hektáronkénti 4 tonnát. 2008 őszén mintegy 17 ezer hektáron – 8 százalékkal nagyobb területen, mint az elmúlt évben – vetettek repcét. A tavalyi termésátlag 2,7 tonna volt, de az idén csak 2,1 tonnára számítanak. 
   
Tavaly a repce ára tonnánként 100 ezer forint felett indult, de végül a rekordhozam miatt lecsökkent 55-65 ezer forintra. A gazdák abban reménykednek, hogy idén tonnánként legalább 80-85 ezer forintért tudják majd eladni. 
   
A kukorica vetésterülete évek óta 33 ezer hektár – ismertette Tóth Istvánné. A kérődzőállomány igényeihez igazodva 5,5 ezer hektáron termesztenek silókukoricát.
   
Az elmúlt évekhez képest 13 százalékkal nőtt a napraforgó vetésterülete, az idén közel 9 ezer hektáron terem napraforgó. Ezzel szemben az elmúlt évtizedben 76 százalékkal csökkent a cukorrépaföldek nagysága. A cukorgyárak zöme befejezte az átvételt, ezért jelentősen lecsökkent a cukorrépa ára. Az idén már csak néhány termelő vállalkozott összesen 460 hektáron a cukorrépa további termesztésére.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook