Hírek

Gyenge málnaszezonra számítanak Nógrád megyében

A gyenge minőség miatt nem számítanak jó málnaszezonra Nógrád megyében, ráadásul az idén az exportkereslet is csökkent – mondta Schmidt Szilárd, a felvásárló-értékesítő berkenyei Faluszövetkezet vezetője

Létrehozva:

|

Várhatóan 500 tonnányi málnát takarítanak be a szezonban, vagyis a mennyiséggel nincs gond, a minőséggel viszont igen – tette hozzá.  Április-májusban kellett volna az eső, ám akkor a szárazság miatt nem tudott fejlődni a gyümölcs, most viszont a betakarítási időszakban folyamatosan esik, emiatt fagyasztás után törik a málna, így pedig nem export minőségű – mondta a szakember.
    
Néhány 10 forintot már a felvásárlási árakon is kellett csökkenteni. A fertődi málna kilója jelenleg 400, a mallingé 380 forint, a lémálnáért 250 forintot fizet a Faluszövetkezet.
   
A bogyósgyölcsöt 30 nyugat-nógrádi faluból vásárolja a szövetkezet, amely évi ezer tonna gyümölcsöt dolgoz fel, ennek 30-40 százalékát teszi ki a málna.
   
Schmidt Szilárd elmondta: a málna 90 százalékát exportálják Nyugat-Európába, de az idei kereslet csökkent. A külföldi kereskedők olcsóbb gyümölcsöt tudnak vásárolni Szerbiából, Lengyelországból és Bulgáriából. Noha a termelők ezekben az országokban is hasonló időjárási körülmények között dolgoztak, a magyarországihoz képest 20-30-szor akkora területen termelik a bogyósgyümölcsöket, és ezzel arányos a mennyiség is.
   
Tavaly ilyenkor a nógrádi málna 80-90 százalékát már eladták, most még csak a felét – közölte a Faluszövetkezet vezetője.
   
Nyugat-Nógrádban 2000 és 2008 között 60 százalékkal csökkent a málnaültetvények területe.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook