Hírek

Somogyban csaknem egymilliárd forintos jégkár a termelőknél

A somogyi termelők az elmúlt tíz év legnagyobb jégkárát szenvedték el a múlt héten. Az előzetes bejelentések és felmérések szerint főként Nagyatád, Barcs, Csurgó környékén – 20-25 település vonzáskörzetében – hozzávetőleg 800 termelőnek közel egymilliárd forint mezőgazdasági kárt okozott a jégverés. 

Létrehozva:

|

Adott tájékoztatást Varga Gábor, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója a gazdákkal közös határszemlét követően Segesden sajtótájékoztatón pénteken.

A főigazgató ismertetése szerint 14 ezer hektáron 30-70 százalékban károsodtak a szántóföldi növények és a gyümölcsösök. Segesden és környékén található a megye málnaterületének egyharmada, csak ezen a 75 hektáron például 60-100 százalékos veszteség érte a gazdálkodókat – mondta a főigazgató.
   
Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára jelezte: hétfőn a kormány javaslatára  parlament várhatóan módosítja a kárenyhítési törvényt, hogy a jégkár is szerepeljen benne.
   
Az államtitkár szerint a 2006-ban megnyitott kárenyhítési alapba befizetett 2,6 milliárd forintos termelői összegen felüli, legalább 2,6 milliárd forintos állami hozzájárulás valószínűleg nem lesz elég a károk enyhítésére. A forrás biztosítására a kormány később, valamikor az őszi betakarítás idején visszatér – tette hozzá.   
   
Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosa közölte: az önkormányzatok jogi segítséget adnak a károsultaknak a  termelők és a biztosítók közötti "természetes érdekellentét" feloldásához. Ezzel szeretnének elébe menni a pereskedéseknek – magyarázta a felek közötti tárgyalást kezdeményező somogyi országgyűlési képviselő.
   
Gelencsér Attila, Somogy Megye Közgyűlésének elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a biztosítótársaságok a korábbi tapasztalatoktól eltérően ezúttal gyorsabb és objektívebb felmérést készítenek a károkról.
   
A baranyai székhelyű, hatszázmillió forintos állami támogatással, valamint önkormányzati hozzájárulással működő jégelhárító rendszerrel kapcsolatosan a gazdáktól hallottak alapján a  közgyűlés elnöke azt mondta: "valamit tenni kéne", mert ebben a formában "erősen problémás" a működése.
   
Bencze Imre, a 2700 lakosú Segesd polgármestere a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: nehezményezi, hogy nem kapott meghívást az eseményre.
   
Közölte: a faluban minden család érintett a jégkárban. Többségüknek nincs biztosítása, mert még a megélhetés is gondot jelent számukra – tette hozzá a polgármester, jelezve: ha megkérdezik, lett volna javaslata a kárenyhítés mikéntjére.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook