Hírek

Kormányszóvivő: a hatóságok nem találtak fuzárium fertőzést

A magyar és a külföldi szakhatóságok sem találtak fuzárium-toxin fertőzést a magyar gabonatermékekben  az elmúlt években, illetve a napokban végzett, célzott vizsgálatok alatt – mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

Létrehozva:

|

Budai Bernadett, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdai kormányülésen mondott beszámolóját idézve hangsúlyozta: a szakhatóságok – korábban is, de a mostani esetek miatt is – folyamatosan vizsgálják a gabonák, illetve a gabonatermékek fertőzöttségét.
   
 A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 2008-ban közösen vizsgálta a kereskedelmi forgalomban lévő magyar eredetű gabonatermékeket, vagyis liszteket, korpákat, és gabonapelyheket. A szakemberek összesen 303 élelmiszer és 4 takarmánymintában kerestek 16 féle fuzárium-toxint, a 4.912 vizsgálat alatt azonban egyetlen esetben sem találtak hormon hatású mérget – fejtette ki a kormányszóvivő.
   
Kiemelte: a hatóságok – az elmúlt napok sajtóhíreit követően – célirányos vizsgálatokat is végeztek, de sem fuzárium fertőzöttséget, sem pedig arra utaló jeleket nem tapasztaltak, hogy bármilyen egyéb hormon tartalmú toxin került volna az élelmiszerekbe.
   
Továbbá sem a háziorvosoktól, sem a szakhatóságoktól nem érkezett panasz, illetve hivatalos bejelentés arról, hogy bárki is gabonaipari terméktől betegedett volna meg – mutatott rá.
   
Budai Bernadett megjegyezte: a nagy mennyiségben exportált magyar gabonára nemzetközi vonalon sem érkezett panasz évek óta, annak ellenére sem, hogy az elsődleges célországokban – például Németországban, vagy Olaszországban – rendkívül szigorú ellenőrzéseknek vetik alá a behozott terményeket.
   
Székely Tamás egészségügyi miniszter, szerdai kormány előtti beszámolójára utalva hozzátette: jelenleg semmiféle tudományos – laboratóriumi, biológiai – bizonyíték nem utal a megbetegedések és a fuzárium tartalmú élelmiszerek fogyasztása közötti kapcsolatra.
   
Az ÁNTSZ ettől függetlenül felkereste a korábban megbetegedett kislány családját, valamint megkezdődött az általuk fogyasztott termékek, és az érintettek étkezési szokásainak vizsgálata, ami legkorábban 2-3 héten belül adhat választ a sajtóban tárgyalt megbetegedés okára – közölte Budai Bernadett.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook