Hírek

Tejtermelők tüntettek Brüsszelben az EU-csúcs előtt

Több száz traktorral a szervezők szerint mintegy kétezer tejtermelő gazda tüntetett csütörtökön Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek aznapi találkozóját megelőzően, az unió segítségét követelve a tejágazat segítésére.

Létrehozva:

|

Elsősorban német, francia, belga, holland és luxemburgi gazdák azt próbálták elérni, hogy Brüsszel járjon közben a megcsappant termelői tejárak növelése érdekében.
    
A tüntetők arra figyelmeztettek, hogy az unió jó minőségű tejjel való ellátása is veszélybe kerülhet, ha a válságot nem sikerül megoldani.
   
A helyszínen közzétett közleményükben a gazdák azt sürgették, hogy az EU emelje fel 5 százalékkal a tejtermelési kvótákat az idei és a következő termelői évre.
   
Több uniós kormányfő – köztük a német Angela Merkel és a luxemburgi Jean-Claude Juncker – már jelezte, hogy a péntekig tartó csúcstalálkozón fel kívánja vetni a problémát.
   
Az elmúlt egy évben felére estek vissza a tejárak az EU-ban, részben a nemzetközi keresleti-kínálati helyzet, illetve a 2006-os és a tavalyi reformok nyomán. Ez utóbbiak a termelés bővítésének irányába hatottak.
   
Az uniós tagországok mezőgazdasági miniszterei már többször foglalkoztak a kérdéssel a közelmúltban, az Európai Bizottság azonban értésre adta, hogy nem kívánja újratárgyalni az ágazat reformjáról hozott döntéseket, köztük a fokozatos kvótanövelést.
    
Egy korábbi agrárminiszteri ülésen több tagállam, köztük Magyarország emlékeztetőt nyújtott be a miniszteri tanácshoz, olyan – fogalmazásuk szerint nem hagyományos – intézkedéseket kérve, amelyek ellensúlyozhatják az árcsökkenés folyamatát. Egyebek között az intervenciós ár és az exportvisszatérítés emelését kérték. Az Európai Bizottság azonban mindeddig lényegében elutasította a felvetéseket,
   
Mariann Fischer Boel biztos a közelmúltban bejelentette, hogy Brüsszel október közepére előrehozza az uniós támogatások háromnegyed
részének hagyományosan december elején esedékes kifizetését. Jelezte azt is, hogy a bizottság kész meghosszabbítani a vaj magántárolásához elvileg augusztus közepéig járó támogatások rendszerét.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook