Hírek

75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih debreceni laboratóriuma

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma. A jubileumról szakmai konferenciával kísért ünnepségen emlékeztek meg az intézet egykori és jelenlegi munkatársai, kiemelt szakmai partnerei.

A jeles évforduló alkalmából dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Papp László, Debrecen város polgármestere, valamint dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke köszöntötte az ünneplőket.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

Megnyitó beszédében dr. Nobilis Márton kiemelte, az elmúlt 75 év során a laboratóriumi technológiák és módszerek folyamatos fejlődése révén a vizsgálatok még pontosabbá és informatívabbá váltak. Ez a haladás lehetővé tette a szakemberek számára, hogy még hatékonyabban végezzék munkájukat.Az állategészségügy területén naprakészen reagáljanak az újabb és újabb kihívásokra. Hozzátette, az antibiotikum-rezisztencia és más aktuális egészségügyi kérdések folyamatosan új kihívások elé állítják a szakembereket. De az összetett laboratóriumi hálózat és a kiválóan képzett szakemberek révén ezekre a kihívásokra is sikeresen tudunk válaszolni.

Papp László polgármester köszöntőjében felidézte, hogy Debrecen gazdasági tradícióit nézve mindig is erős alapokkal rendelkezett a mezőgazdaság, állattenyésztés, élelmiszeripar területén. Ezek továbbra is kiemelt szektorként működnek a város gazdasági életében. A most 75 éves Debreceni Állategészségügyi Intézet munkája biztosíték arra, hogy ezek az ágazatok az emberi élet és egészség szempontjából is megfelelően működjenek. Debrecen város nevében hangsúlyozta, hálásak a laboratórium szakembereinek áldozatos munkájáért. Hiszen nap mint nap azért dolgoznak, hogy a magyar emberek, családok asztalára biztonságos, az egészséges életmódot támogató élelmiszerek kerüljenek.

A jubileumi rendezvény kapcsán dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke felidézte: 75 éve zajlanak vizsgálatok a debreceni laboratórium falai között. 75 éve nyújtanak biztos alapot a hatósági döntésekhez a debreceni szakemberek. Az erős és cselekedni képes hatóság döntéseit ugyanis a megbízható ismeretek alapozzák meg, amelyek jelentős részben a laboratóriumi mérések és vizsgálatok eredményeiből tevődnek össze. Bár a fő cél – az állatbetegségek okainak megállapítása – az intézet alapítása óta változatlan, a vizsgálati módszerek azonban folyamatosan változtak. E kihívásnak is sikeresen megfeleltek és megfelelnek napjainkban is a cívisvárosban dolgozó szakemberek.

A rendezvényt az állategészségügy legaktuálisabb kérdéseiről szóló szakmai prezentációk tették teljessé.

Az érdeklődők többek között a keleti határon kialakult veszettség járványról, a madárinfluenza aktuális kérdéseiről, valamint a juh- és kecskehimlő jelentette veszélyről hallgathattak meg értékes előadásokat. Továbbá beszámoltak a bakteriológiai, az emlős és a baromfi kórbonctani feladatokról, érdekes esetekről is.

agrotrend.hu / Nébih

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés