Hírek

Hosszú idő után először telepítettek kecsegéket a Tiszába

A 2000. évi ciánszennyezést követően egyetlen alkalommal, még a Tisza-Szamos Kormánybiztosi Iroda telepített kecsegéket a Tiszába, azóta kedden helyezték ki először e halfaj mesterségesen szaporított egyedeit a folyóba.

Létrehozva:

|

Csoma Gábor, az akciót szervező Halász Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: ezúttal mintegy háromezer darab előnevelt kecsegével gazdagították a Tisza általuk kezelt középső szakaszának halállományát. A közel félmillió forint értékű szállítmányt két helyszínen, Szolnoknál és Martfűnél engedték a Tiszába.
    
A hét hetes, egyenként nyolc-tíz centiméteres halacskáknak várhatóan az ötödrésze éri el az ivarérett kort. A horgászok először négy-öt esztendő múlva foghatnak ki belőlük méretes példányokat – magyarázta a Közép-Tisza halászati hasznosításával megbízott társaság vezetője.
   
Csoma Gábor szerint kezdeményezésük célja, hogy a gyengébb természetes szaporulatot produkáló években is szinten tartsák e folyó egyetlen, még ma is tömegesen előforduló, őshonos porcos halának állományát.
   
A mostani telepítés jelentőségét mutatja, hogy legutóbb közel egy évtizede fordult elő hasonló a Tisza teljes hazai szakaszán. Azt a 2000. évi ciánszennyezést követően még a Tisza-Szamos Kormánybiztosi Iroda szervezte és finanszírozta – emlékeztetett a szakember.
   
A Halász Kft. ügyvezetője kiemelte: volumenében messze nem ez a legnagyobb "halasítás", melyet mostanában végrehajtanak. A kezelésükben lévő Jász-Nagykun-Szolnok megyei holtágakba, csatornákba és a Kiskörétől Tiszaalpárig terjedő közel százötven kilométeres folyószakaszba ugyanis összesen mintegy háromszázezer darab előnevelt folyami harcsát, valamint hárommillió darab előnevelt pontyot helyeznek ki ezekben a hetekben.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook