Hírek

A hagyományos magyar borfajták győzedelmeskedtek a Pannon Bormustrán

A hagyományos magyar fajtákból – mint az olaszrizling, a kéknyelű, a furmint, a hárslevelű – készült fehérborok kapták a legtöbb díjat a X. Pannon Bormustrán, amelyet azért is tart figyelemreméltónak a szakma, mert a zsűri fele külföldi borszakértőkből állt.

Létrehozva:

|

A zsűri három kategóriában – fehér és vörös, valamint édes bor – döntött, valamint díjazták a tokaji aszúkat, a pezsgő és habzó borokat is. A nevezettek közül az első 55 bor jogosult a X. Pannon Bormustra Csúcsbora elnevezésre.

    
A fehérborok közül a Tornai Pincészet Juhfarkja lett a legszebb fehérbor, amelyet szinte minden borszakértő az egekbe emelt, de a 2007-es Top Selection válogatásukat is dicsérték. A Nyakas pince eredményei is kiemelkedőek voltak – olvasható a Művelt Alkoholista című honlapon.
   
A hazai szőlőterület 0,6 százalékát adó somlói borvidék a díjnyertes fehérborok 20 százalékát mondhatja magáénak. A Tornai Pincészet borai már négy egymást követő évben kaptak csúcsbor minősítést.
   
A Varga Pincészet egy hungaricum fajtával, a Badacsonyi kéknyelvűvel nyert. "A Kéknyelűt szívügyünknek tartjuk – nyilatkozta  közleményében Varga Bálint, a palackos borok piacán vezető Varga Pincészet értékesítési vezetője – az országban egyedül a badacsonyi borvidéken telepíthető szőlőfajtát több mint 20 hektáron termesztik, ez a világ kéknyelvű területének a felét teszi ki.
   
A világ borpiacán egyre fontosabb – a fajtajelleg mellett – a terroir, azaz a területileg autentikus jellemzők hangsúlyozása és a nedűben való érvényesítése is.
   
A vörösborok közül kiválóan szerepelt a Sauska Villányi Cuvée 7, amely a kategória győztes és az összetett Champion címet is megkapta.
   
A Tokaji Kereskedőház ötputtyonyos aszúja különösen tetszett a "sherryn edzett szájú" külföldi zsűritagoknak.
   
Lőrincz György Merengő Bikavére nem először aratott zajos sikert. Gróf Buttler bikavérjei is bekerültek a legjobb ötbe.
   
A legjobb első nevező a csopaki Söptei Pince lett. A legjobb válogatás cím büszke tulajdonosa a Bujdosó Pincészet.
   
A pezsgők közül a legfinomabbnak Szigetiék Muscat Ottonelje bizonyult.
   
A Pannon Bormustrát a legfontosabb hazai borversenynek tartják a szakemberek, amelyet az ország egyik legszebb vidékén, a Pannonhalmi Apátságban rendeznek meg.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook