Hírek

FruitVeB: meg kell tartani a meggy piaci pozícióit Európában

Meg kell őrizni a magyar meggy korábban kiharcolt piaci pozícióit Európában – mondta Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke

Létrehozva:

|

A szakember közölte: igen jó az idei meggytermés, megegyezik a múlt évi rekord közeli szinttel, eléri a 70 ezer tonnát.
    
Európában szintén a múlt évihez hasonló, 370 ezer tonnás termés várható ebből a gyümölcsből. Ezért az unióban és Magyarországon is az áruházláncok igen nyomott árat kínálnak  a meggykompótért a feldolgozóknak. Egy üveg kompótért most 45 eurócentet kínálnak – bár ezen az áron még nem kötöttek üzletet – a tavalyi 55 eurócentes árral szemben.
   
A jó termés a termelői árat is lenyomja. Ez most 50-60 forint kilónként, lényegesen alacsonyabb a tavalyi 60 forint körüli átlagárnál.
   
A FruitVeB vezetői tárgyalásokat kezdeményeztek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal annak érdekében, hogy a magyar meggy piaci pozíciói megőrizhetők legyenek az Európai Unióban.
   
A csütörtökön tartott megbeszélésen szó volt arról, hogy az ültetvények szerkezetét át kell alakítani, az öreg gyümölcsösöket ki kell vágni, és a helyükre olyan fajtákat telepíteni, amelyek keresettek a piacon. A feldolgozóknak szintén segítségre van szükségük ahhoz, hogy korszerű módon fel tudják dolgozni a gyümölcsöt. Ezt támogatja az a 30 milliárd forintos garanciaalap, amely az élelmiszer-feldolgozók technológiai folyamatainak megújítását szolgálja.
   
A FruitVeB megbízottai szóvá tették azt is, hogy az alkalmi munkavállalói könyvet életszerűvé kell tenni, hogy  gyümölcsszüret idején könnyebb legyen gyorsan alkalmi munkavállalókat alkalmazni.
   
A meggyből származó árbevétel a múlt évben mintegy 5 milliárd forint volt, a termelők és a feldolgozók az idén is hasonlóra számítanak – mondta Szabó József.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook