Hírek

A termelői csoportok minősített elismerést kaphatnak

Az öt éven át támogatásban részesült mezőgazdasági termelői csoport kérheti, hogy minősített elismerést kapjon, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter erről szóló rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg.

Létrehozva:

|

Az elismerés birtokában a mezőgazdasági termelői csoport többlet alanyi jogon járó támogatáshoz juthat, ami nagyban növelheti finanszírozásának biztonságát – mondta Dékány András, a szaktárca szóvivője.      
    
Az elismerésnek a rendelet szerint három feltétele van, de a csoportnak ebből elég egyet teljesítenie. Az első a csoport egyesülése más csoporttal, ilyenkor a taglétszámnak legalább 15 fővel kell bővülnie.
   
A második feltétel a taglétszám bővülése – egyesülés nélkül. A baromfi, nyúl, sertés, szőlő-bor és a rizs ágazatban a bővülésnek el kell érnie a 10 százalékot, a többi ágazatban a 20 százalékot, a 150 főnél nagyobb csoportokban pedig a 15 százalékot.
   
A harmadik feltétel az értékesítési mennyiség növelése, legalább 10 százalékkal.
   
A minősített elismerés iránti kérelmet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba kell benyújtani, papír alapon és elektronikusan is. A miniszter szakértőkből álló bizottságot hoz létre a javaslattételre, de a döntés a miniszter jogköre, aki arról a tárca honlapján ad tájékoztatást.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook