Hírek

Az agrár-környezetgazdálkodási és kárenyhítési programról

Gőgös Zoltán beszélt arról, hogy június elsejétől elindul az új agrár-környezetgazdálkodási program, amelyhez várhatóan mintegy 25-30 ezer gazdálkodó csatlakozik majd. ők szigorúan betartják, vállalásaiknak megfelelően, az agrár-környezetvédelmi előírásokat.

Létrehozva:

|

Annak érdekében, hogy az anyagilag bajba került élelmiszeripari cégek tovább működhessenek, az agrárkormányzat elindítja az MFB Élelmiszeripari Bankgarancia Programját. Ennek keretében juthatnak hitelhez – összesen 37,5 milliárd forinthoz – a pénzügyi gondokkal küszködő élelmiszeripari cégek.
    
A program keretében az MFB Zrt. által adott 80 százalékos bankgarancia mellé az állam 90 százalékos készfizető kezességet is vállal.
   
Az államtitkár tájékoztatott arról is: ismét igényelhetnek géptámogatást június 15. és július 15. között a gazdálkodók. Erre mintegy 30 milliárd forint forrás áll rendelkezésre. Az igénybe vett támogatással még ebben az évben el kell számolniuk a kedvezményezetteknek.
   
Az országos aszály kihirdetését lehetővé tévő miniszteri közleményen jelenleg dolgoznak az agrártárca szakértői – mondta Gőgös Zoltán. Az államtitkár szerint ugyanis fel kell mérni a helyzetet, mivel az aszály az ország egyes térségeit különböző módon érintette. Van, ahol az aszálykár 5-10 százalékos, máshol viszont eléri az 50-60 százalékot is. A csapadékhiány ugyanis 50-200 milliméter között mozog.
   
Ahhoz, hogy valamely termelő kárenyhítést kaphasson az aszály okozta terméskiesés miatt, a kárnak meg kell haladnia a 30 százalékot. A kárenyhítésre összességében az agrártárca számítása szerint több mint ötmilliárd forint áll majd rendelkezésre.
   
Gőgös Zoltán külön is aláhúzta, hogy csak azok számíthatnak kárenyhítésre, akik a kárenyhítési rendszerbe bejelentkeztek. Az államtitkár becslése szerint a kalászos gabonák esetében a terméskiesés 30 százalék körüli lesz. Gőgös Zoltán úgy vélte, a búzánál a múlt évi mintegy 5,5 millió tonna helyett mintegy 4 millió tonnát lehet majd az idén betakarítani.

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook