Hírek

MESZ: Az állam a nagykereskedők mellől álljon végre az agrártermelők oldalára!

Évek óta tartó, egyre romló aránytalanság figyelhető meg a magas élelmiszerárak és az azokhoz képest érthetetlenül alacsony agráriumi felvásárlási árak között, amit a mindenkori kormányzat – az időnként hangzatos ígérgetéseken túlmenően – tétlenül szemlélt.

Létrehozva:

|

A Magyarok Egymásért Szövetsége az EU törekvéseivel összhangban az általában multinacionális gyökerű nagykereskedői körök árrésének csökkentését és a napjainkra megalázó szintre süllyedt felvásárlási árak emelkedését képviseli agrárprogramjában.

Az agráriumban a globális áruházláncok beszállítói szerződéseik megkötésekor tudatosan visszaélnek erőfölényükkel, ami irreálisan magasan tartja az élelmiszerárakat, aránytalanul fokozza a nagykereskedelmi profitot, jelentősen csökkenti az átlagos méretű, vagy az alatti gazdaságok jövedelmezőségét. A jelenségnek (a romló minőségű, nagyüzemi előállítású, sokszor külföldi eredetű élelmiszerek dominanciája miatt) komoly élelmiszerbiztonsági, egészségügyi kockázatai is vannak.

A MESZ az agrárium kritikus helyzetének orvoslására – az EU-ban felvetődő kríziskezelési javaslatokkal teljes összhangban – a nagykereskedelmi láncok gátlástalan profitszerzésének korlátozását hirdeti meg. Mindezt szövetségünk az agrártermelők beszerzési, beruházási, értékesítési hálózatainak, szövetkezésének közösségi támogatásával látja a leggyorsabban és a legeredményesebben kialakíthatónak.

A MESZ értelmezésében az élelmiszergazdasági egyensúly tartósan akkor állhat csak helyre, ha a termelői szövetkezések raktározási, feldolgozói és értékesítési kapacitással is rendelkeznek majd (versenyre kelve az őket jelenleg kiszolgáltatott helyzetben tartó áruházláncokkal). A Magyarok Egymásért Szövetsége kiemelt állami beruházási területként fogja kezelni a regionális és országos szintű termelői hálózatok kialakulását, illetve azok fejlesztését.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook